Керівництво США обурилося від спроб Росії залякати Україну

Автор/джерело -  © ВВС



Дата публiкацiї - 14.02.2008 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4641

Держсекретар США Кандоліза Райс засудила силові дії Москви щодо України у відповідь на наміри Києва розширити співробітництво із НАТО.

Американський державний секретар Кондоліза Райс заявила в комітеті Сенату із закордонної політики, що завуальовані погрози Росії стосовно України є, як вона висловилася, "неприйнятними та гідними осуду".
Пані Райс пояснила, що Росія іде на міжнародну співпрацю у відвернені ядерної загрози з боку Північної Кореї, але коли мова йде про структури безпеки у Європі, які утворилися після Холодної війни, то з Москви лунає такого типу риторика.

«Це недружня і можна сказати гідна осуду риторика, що лунає з Москви є неприйнятною. Вона не допомагає відносинам, які у певних аспектах є позитивними». - наголосила Райс.

За словами Держсекретаря США: «НАТО робитиме усе, що вважає необхідним як альянс і Росія не матиме права вето. «Ми абсолютно віддано підтримуємо незалежність та суверенітет України та інших країн, які колись були частиною СРСР»

Щодо можливості приєднання України та Грузії до Плану дій з набуття членства у НАТО, пані Райс заявила, що ті країни повинні отримати такий статус «коли вони будуть готові і спроможні виконувати зобов’язання, які такий статус передбачає».

Держсекретар США повідомила, що на квітневому самміті НАТО у Бухаресті буде нагода для альянсу заявити, що «НАТО є потужним і єдиним альянсом, який не допустить повернення Холодної війни, а значить і можливості Росії залякувати своїх сусідів…».

У ході візиту президента Ющенка до Москви Кремль висловив найгостріше застереження проти перспектив вступу України до НАТО.

Президент Путін заявив, що в разі гіпотетичної можливості розташування на українській території елементів американського протиракетного щита, Росія буде змушена націлити на Україну свої ядерні ракети.

Президент Ющенко зауважив, що конституція України забороняє розміщувати на її території іноземні бази.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.