Марс заселила життям уява землян

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 17.02.2008 15:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4664

Марс був завжди надто перенасичений агресивними хімічними сполуками, щоб підтримувати будь-які форми життя. Не було його й у минулому цієї планети.

До такого висновку прийшли експерти Національного аерокосмічного агентства США (NASA).

Фахівці засновують свою думку на об’єктивних даних, отриманих дослідженнями за допомогою марсохіда Opportunity.

Вивчення порід з ознаками наявності в них, у минулому, води показало, що атмосфера Марса завжди була кислотною і солоною. Надто високий вміст мінералів у воді на Марсі зробив неможливим існування навіть найстійкіших, до несприятливого середовища, мікробів. Така природа повністю виключає наявність навіть простіших форм біологічного життя, не кажучи вже про його вищі прояви.

За словами учасника проекту NASA доктора Ендрю Нолла, результати досліджень "затягують зашморг на гіпотезі існування життя" на Марсі.

Раніше серед учених переважала гіпотеза про можливість, у минулому, існування життя на Марсі, хоча б у його найпростіших формах, через наявність там води. Потім, під дією зовнішніх умов, вода випарувалася, тим самим планета позбулася можливості зберегти біосферу.

Втім, у оптимістів гіпотези марсіанських цивілізацій може залишитися суто теоретичне припущення про штучні, неприродні колонії-оази. Втім, і ці припущення тепер стануть надто хиткими і суто із сфери наукової фантастики.

Втрачає аргументацію і доцільність відправки на Марс експедиції на пілотованому мыжпланетному кораблі: адже, технологічно побудувати на цій планеті дослідницьку станцію, здатну забезпечити свою життєдіяльність тривалий час без постійного підживлення із Землі, наприклад, продуктами харчування – тепер, очевидно, неможливо. Принаймні у найближчі декілька сотень років. Та й навіщо, якщо надалі, не менш ефективно, досліджувати планету можуть й автоматичні пристрої?

За матеріалами інформагенцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.