«Біла» Австралія вибачилася перед аборигенами

Автор/джерело -  © АМІ-ТАСС



Дата публiкацiї - 17.02.2008 23:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4669

Вибачення, що були виголошені аборигенам Австралії від імені влади країни, відкривають нову сторінку в історії країни. Таку точку зору висловив прем'єр-міністр Австралії Кевін Радд на засіданні парламенту.

Кевін Радд назвав "темною плямою" в історії Австралії політику влади країни, яка аж до 60-х років ХХ століття примусово забирала з сімей корінного населення дітей, які потім виховувалися в притулках. Цих відірваних від родин людей в сучасній Австралії називають "вкрадене покоління".

"За біль, заподіяний цілому поколінню, яке було відірвано від свого коріння, сім'ї і культури, ми говоримо "пробачте". Матерям і батькам, братам і сестрам, яких позбавили повноцінної сім'ї, ми говоримо "пробачте". За неповагу і насильницьку асиміляцію цілої нації - ми говоримо "пробачте"", - підкреслив Кевін Радд.

Після своєї історичної промови глава уряду визнав, що одні лише слова не зможуть вилікувати тих душевних ран, які були нанесені корінному населенню. "Я хочу, щоб мої вибачення допомогли "навести мости" між "чорними" і "білими" австралійцями", - відзначив Радд. Більш того, він пообіцяв, що слова будуть підкріплені справами. У найближчих планах уряду реалізація програм охорони здоров'я і освіти, направлених на лікування і ліквідацію неписьменності серед аборигенів і остров'ян протоки Торрес.

Політика насильницької "асиміляції" австралійських аборигенів в європейському середовищі проводилася з 80-х років ХIХ століття, і багато представників "вкраденого покоління" до цих пір не можуть встановити своїх родинних зв'язків.

В зв'язку з цим прем'єр-міністр Австралії Кевін Радд виголосив у середу 13 лютого вибачення автохтонному населенню країни за "якнайглибші біди і образи", нанесені політикою минулих років.

Міністр у справах сім'ї, житлового будівництва, громадських служб і корінного населення Джені Маклін в зв'язку з цим сказала, що цей день буде "надзвичайно хворобливим" для багатьох людей. "Дивовижний день поєднує в собі смуток і радість, адже аборигени чекали цієї події довгі роки, - відзначила Маклін, - Я думаю, що сьогодні кожен австралієць переживає в душі цілу гамму відчуттів".

У сучасній Австралії з населенням 20,5 млн. чоловік проживають близько 300 тисяч аборигенів, культурні традиції яких нині визнані безцінним національним надбанням країни. Проте навіть в Конституції Австралії поки офіційно не закріплений той факт, що аборигени є корінними жителями "щасливого континенту".

Тисячі людей зібралися в середу в Канберрі перед входом в будівлю парламенту, щоб почути історичну промову прем'єр-міністра, що складається з 344 слів і закінчується триразовим "пробачте", зустрівши її бурхливими оваціями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.