Томенко прагне зробити юбілейні історичні дати кроками до порозуміння

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 18.02.2008 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4674

Народний депутат України Микола Томенко, керівник Фонду “Справедлива країна” на вихідних відвідав Полтавщину, де міський голова Полтави Андрій Матковський разом зі своєю командою представили концепцію розвитку Національного заповідника “Поле Полтавської битви”.

Про це повідомила прес-служба БЮТ.

Як відомо, на Полтавщині триває підготовка до відзначення у наступному році важливих подій - 300-річчя україно-шведського союзу, Полтавської битви та 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя.

„Підготовка і відзначення 300-річчя Полтавської битви та 200-річчя з дня народження Миколи Гоголя повинні базуватися на принципах культурного діалогу, історичного порозуміння та політичної толерантності. Це дасть можливість насамперед українцям краще зрозуміти свою історію і в той же час допоможе з повагою ставитися до мотивації державних діячів, які в той час діяли в Україні, в Росії та Швеції”, - вважає Микола Томенко.

Тому, на його думку, відзначення цих дат має бути заходом порозуміння трьох великих націй, які захищали власні державні інтереси на початку XVIII століття. У зв’язку з цим Микола Томенко запропонував провести обговорення концепцій відзначення цих дат та реконструкції заповідника у Комітеті Верховної Ради з питань культури та духовності із залученням експертів та істориків.

„Міська влада зробила достатньо багато, щоб розпочати підготовку до відзначення цих важливих подій. Тепер необхідно, з одного боку, забезпечити максимальну підтримку з боку держави та доопрацювати концепції відзначення цих дат громадськістю та вченими”, - вважає Микола Томенко. Він запропонував, щоб до Оргкомітету по відзначенню 300-річчя Полтавської битви входили і представники наукових експертних установ Росії та Швеції.

Микола Томенко звернув увагу на те, що бюджетне фінансування, яке запропоновано у поточному році на підготовку до 300-ліття Полтавської битви (мова йде про субвенцію обласному бюджету у розмірі 9 мільйонів гривень на спорудження пам’ятників Івану Мазепі та Карлу ХІІ та благоустрою заповідника „Поле Полтавської битви”), практично не дає можливості організувати відзначення цих подій на належному рівні. Народний депутат зауважив, що для того, аби продемонструвати історію та логіку дій українського козацтва, вкрай необхідно невідкладно розпочати та, відповідно, профінансувати будівництво Музею історії українського козацтва. Також було би важливо, щоб на момент відзначення цієї події була збудована і Арка вшанування пам’яті полеглих учасників Полтавської битви тощо.

„Враховуючи, що Полтава і Полтавщина загалом влітку 2009 року перебуватиме в епіцентрі уваги кількох країн, важливо було би, щоб і бізнес на меценатських умовах підтримав відзначення цих історичних дат”, - вважає народний депутат.

Також Микола Томенко відвідав музей Василя Симоненка, що розташований у Тарандинцівській загальноосвітній школі, де від імені своїх колег-депутатів БЮТ від Полтавщини передав кошти на оформлення нової кімнати цього музею. Також на зустрічі з громадськістю Лубенського району було прийнято рішення 17 травня, у День Європи, на батьківщині Василя Симоненка провести мистецьку акцію „ЕтноВесна на батьківщині Василя Симоненка”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.