В Ізраїлі проходить з`їзд франкомовних масонських організацій

Автор/джерело -  © NEWSru.ua



Дата публiкацiї - 19.02.2008 16:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4680

З`їзд представників франкомовних масонських організацій зі всього світу проходить в Єрусалимі з 14 по 21 лютого.

Франкомовні масони зібралися в Єрусалимі

Стало відомо, що до Єрусалиму вже прибули понад 200 масонів з Франції, Бельгії, Люксембурга, Швейцарії, Габона, Беніна і Кота Д'івуар. Серед прибулих - гросмейстери лож французького обряду.

Вчора, 18 лютого, відбулася конференція, в ході якої обговорювався сучасний стан масонських лож французького обряду в світі, а також археологічні знахідки в Місті Давида в Єрусалимі, зокрема, розкопки, проведені Ейлат Мазар.

Повідомляється, що масони також побували в Печері Цидкиягу, звідки, імовірно, здобувався камінь, використаний на будівництві Першого Храму.

За словами доктора Жерара Фінкельштейна, який брав участь в розкопках, в Місті Давида археологи знайшли безліч предметів, що належать до епохи царювання Давида і Шломо (Соломона). Він зазначив, що величезна кількість предметів була знайдена після того, як почалася прокладка трамвайної лінії в Єрусалимі.

Довідка

Перша масонська ложа на території сучасного Ізраїлю з'явилася в 1868 році, коли в Святу землю приїхав британський військовий Чарльз Уоррен, масон і археолог, який проводив розкопки в Єрусалимі.

Слід зазначити, що вже на початок Першої світової війни в Палестині діяли 3 масонських ложі.

Після встановлення британського мандата їх кількість починає швидко збільшуватись, і незабаром досягає 16.

На початок 1930-х років з'явилися ложі французького, англійського і шотландського обрядів. Після приходу нацистів до влади в Німеччині, що оголосили масонів поза законом, до Палестини були перевезені всі реліквії Великої німецької ложі, які повернулися до Німеччини в 1948 році. Велика ложа Ізраїлю була заснована в 1953 році. У 2004 році з'явилася перша жіноча масонська ложа.

Наразі в країні налічується близько 90 масонських лож, в яких розмовляють на івриті, арабською, французькою, англійською і німецькою мовами. Існує також одна російськомовна масонська ложа.

Серед відомих ізраїльських політичних діячів масонами були прем'єр-міністр Іцхак Рабін, головний військовий рабин генерал-майор Гад Навон, перший єврей на посту мера Хайфи Шабтай Льові і багато інших.

До масонів належали багато президентів США, зокрема, Джордж Вашингтон, Теодор Рузвельт, Франклін Рузвельт, Ліндон Джонсон, Джеральд Форд і Джеймс Монро. Масонами були король Йорданії Хусейн і прем'єр-міністр Великобританії Вінстон Черчілль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.