Тимошенко не сприймає тону російських ультиматумів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.02.2008 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4684

Український прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що для України обирати між Росією і НАТО, це те саме, що питати в дитини, кого вона більше любить, маму чи тата. Глава уряду пообіцяла мати гарні стосунки і з Росією, і з Європою.

У переддень свого візиту в Москву український прем'єр Юлія Тимошенко дала велике інтерв'ю журналістам впливової російської газети Ведомости.

На запитання журналісті про позицію Тимошенко стосовно вступу України в НАТО,

Тимошенко відповіла, що вступ до альянсу можливий тільки після всеукраїнського референдуму з цього питання.

„Сьогодні увесь світ перебуває у взаємному співробітництві, всі країни ведуть переговори. Також і Росія має програми співробітництва з НАТО. Співпрацює з НАТО й Україна. Але для мене абсолютна цінність - це безпека, територіальна єдність країни й процвітання мого народу. А все інше на другому місці”, зазначила український прем’єр.

На зауваження журналістів про те, що президент Путін дав зрозуміти, що присутності військових баз НАТО на Україні Росія не потерпить, Тимошенко відповіла, що дилема вибору Росія – НАТО схожа на запитання до дитини.

„Це мені нагадує питання до дитини, чиї батьки розлучаються: а ти кого більше любиш - тата чи маму? Україна перебуває в складній геополітичній ситуації. І було б дивно навіть намагатися відповісти на це питання однозначно. Я не хочу й не допущу, щоб з Україною розмовляли в такий спосіб: або - або”, заявила голова уряду.

Український прем’єр наголосила, що буде будувати дружні відносини з Росією, проте буде прагнути, щоб Україну сприймали, як європейську країну.

„Україна повинна побудувати зону вільної торгівлі з Євросоюзом і стати невід'ємною частиною європейської родини. Але ми повинні гармонізувати обидва підходи. Ніхто не може мати право вето на демократичний і суверенний вибір України”, заявила керівник українського уряду.

Як повідомлялося, Юлія Тимошенко сьогодні, 20 лютого, відвідає з візитом Москву, де має намір обговорити зі своїм російським колегою Віктором Зубковим питання поставок газу.

21-22 лютого в Москві перебуватиме Ющенко, який візьме участь у неформальному саміті СНД.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.