Тимошенко і Зубков виконуватимуть домовленості президентів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 21.02.2008 13:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4697

Прем'єр-міністри Росії й України підтвердили в середу домовленості про поставки газу, досягнуті президентами двох країн у лютому.

Суперечки через ціни й заборгованість за поставлений газ між Росією, що забезпечує 25% потреб Європи в газі, і України, через територію якої проходить 80% російського газового експорту, призвели до перебоїв у поставках "блакитного палива" у ЄС у січні 2006 року.

"Я можу з усією впевненістю сказати, що ми знайшли конструктивні й абсолютно ефективні шляхи для врегулювання кожного питання", - сказала прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Минулого тижня президенти Росії й України Володимир Путін і Віктор Ющенко уклали угоду про врегулювання українських боргів за поставлений російський газ, а також про виключення посередників з поставок "блакитного палива".

Однак у середу секретаріат Президента України звинуватив уряд Тимошенко в затягуванні оплати боргів за газ і спробах дезавуювати російсько-українські угоди.

Тимошенко перебуває із дводенним візитом у Москві. Учорашня зустріч Тимошенко із Віктором Зубковим віч-на-віч тривала 1 годину 15 хвилин замість запланованих 30 хвилин. За підсумками зустрічі Зубков оголосив, що Росія запропонувала Україні спільно розробляти вуглеводневі родовища.

Раніше Віктор Ющенко закликав Юлію Тимошенко під час переговорів у Москві не політизувати газове питання. Ющенко зазначив, що домовленості Президентів України й Росії, що 7,5 млрд. гривень газового боргу, які Україна заборгувала за останні 4 місяці, повинні були почати сплачуватися з 14 лютого.

19 лютого перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов заявив, що Ющенку в Москві прийдеться починати переговори щодо газових питань із самого початку.

Джерело в російському уряді повідомило, що російська сторона не планує обговорювати тему поставок газу в Україну на майбутніх - в середу переговорах у Москві прем'єр-міністрів двох країн Віктора Зубкова і Юлії Тимошенко.

Тимошенко в переддень візиту в Москву в інтерв'ю газеті “Вєдомості ”заявила про те, що сподівається на принципово нову якість побудови відносин з Володимиром Путіним і в статусі Президента, і в статусі прем'єра.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.