Президент Франції, захищаючи свою мову, залишив самміт ЄС

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 24.03.2006 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=47

Президент Франції Жак Ширак у четвер, 23 березня, залишив самміт представників Євросоюзу на знак протесту проти виступу Ернеста-Антуана Сеєра, колишнього голови Національної ради французьких підприємців, а нині представника європейської федерації підприємців «Unice», не французькою, а англійською мовою.

Президент Франції не захотів слухати промову свого співвітчизника чужою мовою

"Я говоритиму англійською мовою, мовою бізнесу", - заявив Сеєр. Після цих слів Жак Ширак, а за ним міністр фінансів і голова МЗС Франції залишили зал, де відбувався самміт ЄС.

Після того, як Ернест-Антуан Сеєр завершив свою промову, президент Франції повернувся до учасників самміту. Його помічники заявили, що французький політичний лідер вийшов із приміщення на знак захисту французької мови.

На самміті в Брюсселі лідери 25 країн ЄС розглянуть єдину енергетичну стратегію, яку запропонувала Єврокомісія після газового конфлікту між Росією й Україною, що його у багатьох європейських країнах сприйняли як потенційну загрозу стабільному постачанню газу. На самміті також обговорюватимуть заходи для збільшення темпів економічного зростання і боротьби з безробіттям у країнах Євросоюзу.

Французи взагалі з великою повагою ставляться до своєї мови. У цій країні навіть ухвалено спеціальний закон про захист французької мови. Випадки на кшталт вчорашнього вже траплялися раніше.

2004 року на одній із сесій Парламентської асамблеї Ради Європи французька делегація залишила зал під час виступу свого співвітчизника Жан-Клода Тріше. Голова Центробанку ЄС почав виступати перед асамблеєю англійською, і це викликало невдоволення французької делегації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.