Виборче соло на трубі. Газовій

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 1.03.2008 17:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4741

Переговори “Газпрому” з українською стороною не дали результату, поставки газу можуть бути скорочені на 25% із 3 березня.

Про це заявив заявив журналістам офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов.

«Переговори з українською стороною, що проходили у четвер і п`ятницю, не дали результату. Досі не врегульована повною мірою заборгованість за газ, спожитий у 2007 році», - сказав він.

Крім того, за словами Купріянова, триває неоформлене споживання газу в поточному році - на даний момент в Україні "осіло" близько 1,9 млрд. куб. м російського газу на суму близько 600 млн. дол. При цьому не підписано угоди, що визначають схему подальшої співпраці в газовій сфері, зазначив він.

«Враховуючи, що ситуація не зрушила з мертвої точки, «Газпром» для забезпечення своїх економічних інтересів 3 березня поточного року з 10.00 скоротить поставки для споживачів України на 25%», - додав Купріянов.

У свою чергу перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов не бачить підстав для скорочення постачання газу до України.

Про це він заявив сьогодні на брифінгу журналістам у Мінську, де перебуває з робочим візитом.

«Я не розумію, чому Росія повинна на 25 або на скільки там відсотків обмежувати постачання газу до України. По-перше, питання, що були за розрахунками (за газ) за минулий рік, їх повністю виконано. Про це ми поінформували не тільки громадськість, а й «Газпром», - заявив Турчинов.

Він повідомив, що не тільки переведено гроші, а й копії документів, які підтверджують це, передано «Газпрому».

“Питання надходження грошей від посередників безпосередньо «Газпрому» - справа «Газпрому», - сказав перший віце-прем'єр.

«Те, що посередники саботують неподання документів – це їх відповідальність, зрозуміло, що вони хочуть залишитися на ринку і залишити напівтіньові, напівкримінальні схеми. Проте дії уряду в цьому питанні послідовні і компромісу не буде», - наголосив Турчинов.

Турчинов відзначив, що Україна одержує газ згідно з домовленостями, досягнутими раніше, а також за раніше визначеними цінами.

«Що стосується розрахунків за минулий рік – було досягнуто чіткої домовленості між президентами. Ця домовленість була підтверджена під час візиту прем`єр-міністра України до Москви – розрахунок іде за цінами минулого року. Тому будь-які ігри навколо ціни не сприймаються українською стороною», - наголосив Турчинов.

Відповідаючи на запитання УНІАН, чи відстежує українська сторона проходження грошей, перерахованих НАК «Нафтогаз України» для «УкрГаз-Енерго» до «Газпрому», Турчинов сказав, що відповідальність за отримання цих коштів брав на себе «Газпром».

«Більше-того, такі люди, як Бойко, Воронін, Фірташ(Юрій Бойко – екс-міністр палива і енергетики, Ігор Воронін – голова правління ЗАТ "УкрГаз-Енерго", Дмитро Фірташ – співвласник «РосУкрЕнерго»), вони постійно перебувають у кабінетах «Газпрому», і думаю, що питання витягування грошей з посередників не є дуже складним для «Газпрому», оскільки ці посередники повністю від них залежать», - сказав Турчинов.

Він також повідомив, що уряд фінансово підтримав НАК «Нафтогаз України» - було зроблено авансові платежі. Причому, наголосив Турчинов, при цьому не була порушена жодна стаття Держбюджету.

26 лютого офіційний представник ВАТ “Газпром” Сергій Купріянов заявив, що холдинг 3 березня з 10.00 мск скоротить постачання газу для споживачів України на 25% у разі неврегулювання проблем, що нагромадились.

27 лютого «Нафтогаз України» завив, що до 27 лютого компанія завершила погашення заборгованості перед ЗАТ «УкрГаз-Енерго» за спожитий впродовж 2006-2007 рр. природний газ.

Загальна сума грошових коштів, перерахованих ЗАТ «УкрГаз-Енерго» в рахунок погашення заборгованості, становить 3,87 млрд. грн. Зокрема, 0,52 млрд. грн. було сплачено 14 лютого 2008 року, 0,9 млрд. грн. – 19 лютого, 2,44 млрд. грн. – 26-27 лютого.

До 27 лютого між НАК «Нафтогаз України» і ЗАО «УкрГаз-Енерго» існують взаємні зобов'язання на суму 1,37 млрд. грн.

Раніше «Газпром» заявляв, що заборгованість України за поставлений з 1 січня 2008 року газ наближається до 500 млн. дол., а загальний прострочений борг за газ досяг 1,5 млрд. дол.

28 лютого глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що проблема з українською заборгованістю за російський газ, що поставляється, досі не розв`язана.

Після чого НАК «Нафтогаз України» заявила про відсутність будь-яких підтверджених боргів за спожитий природний газ перед ВАТ «Газпром».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.