Газова війна. Газпромівське соло на крантиках

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 3.03.2008 19:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4743

Сьогодні із ранку російський монополіст письмово повідомив українську сторону про скорочення постачань газу. Після денного обміну заявами, ввечері - нове повідомлення про подальше скорочення постачань.

Сьогодні о 9.34 за київським часом ДК «Укртрансгаз» НАК «Нафтогаз України» одержала телеграму від ВАТ «Газпром» з повідомленням про зниження постачань газу вУкраїнуна 30 млн. куб. м на добу.

Про це повідомив прес-центр НАК «Нафтогаз України».

За словами співрозмовник агентства, «Укртрансгазу» необхідно не менше двох годин для вирішення технологічних питань для переформатування роботи газотранспортної системи в нових умовах.

У той же час у «Нафтогазі» уточнили, що скорочення постачань газу в такому обсязі не позначиться на українських споживачах.

Після цього, ВАТ "Газпром" сьогодні ж передало НАК "Нафтогаз України" новий проект угоди про розвиток російсько-українських відносин у газовій сфері, повідомляє прес-центр «Нафтогазу України».

"Сьогодні ми одержали проект угоди в новій редакції. Фахівці компанії наразі вивчають цей документ із метою узгодження позицій сторін", - сказав співрозмовник агентства.

Він також повідомив, що делегація "Нафтогазу України" до кінця поточного тижня вирушить до Москви для проведення чергового раунду переговорів із "Газпромом" про умови подальшої співпраці.

Перший проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері, підготовлений російським «Газпромом» після зустрічі глав двох держав, було направлено українській стороні 14 лютого 2008 року.

Пізніше цей документ, опублікований у ЗМІ, піддали різкій критиці українські експерти та політики. "Нафтогаз України" також визнав запропонований "Газпромом" проект угоди неприйнятним і направив російській стороні свої пропозиції.

По обіді, мабуть для переконливості аргументації українській стороні, росіяни повідомили, що іще скоротили постачання.

Газпром" скоротив постачання газу в Україну ще на 10% - до 46 млн. кубометрів.

Про це сьогодні на брифінгу повідомив начальник Управління по зв'язках з громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський.

«Сьогодні о 9.35 «Укртрансгаз» одержав офіційну телефонограму стосовно скорочення обсягів постачань газу від «Газпрому» на 25% від добових обсягів, що становить 38 млн. кубометрів. На даний момент одержана ще одна телефонограма із збільшенням обмеження постачань ще на 10% - до 46 млн. кубометрів», - сказав він.

За словами Землянського, незважаючи на обмеження. на сьогодні газотранспортна система працює в штатному режимі, всі споживачі України забезпечуються газом, а також забезпечується транзит газу. Він висловив переконання, що незабаром ситуація буде вирішена.

Як зазначив Землянський, таке обмеження на сьогодні «не критичне», оскільки обсяги споживання газу становлять щодоби в середньому 150 млн. кубометрів, а з урахуванням теплої погоди менше

Він повідомив, що НАК «Нафтогаз України» має внутрішні резерви, щоб забезпечити українських споживачів газом не менше, ніж на місяць.

«НАК «Нафтогаз» на сьогодні має внутрішні резерви і готовий їх використовувати для закриття всіх споживачів України», - відзначив він.

За словами Землянського, цих резервів має вистачити не менше, ніж на місяць. При цьому він не назвав обсягу цих резервів, зазначивши тільки, що «є газ внутрішнього видобутку».

Він вчергове підтвердив, що Україна не має жодних боргів за минулий рік.

Між Україною і Росією на сьогодні боргових питань не існує. Всі боргові питання по 2007 року на сьогодні закриті", - підкреслив посадовець.

Що стосується 2008 року, то, за словами Землянського, "НАК «Нафтогаз України», так само, як і «Газпром», готова до підписання договорів, оформлення спожитого газу та оплати за нього».

Землянський підтвердив, що сьогодні "Нафтогаз" отримав від «Газпрому» чергову редакцію угоди, котра зараз обробляється юристами і виробляється позиція "Нафтогазу". Після цього делегація компанії поїде до Москви.

Землянський також заявив про неконструктивну позицію «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» на переговорах з «Газпромом». «НАК «Нафтогаз України» висловлює своє занепокоєння ситуацією, що склалася, внаслідок неконструктивної позиції «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» на переговорах з «Газпромом», - сказав він. Проте він не уточнив, про що йде мова.

«Також ми занепокоєні фінансовою ситуацією нашого партнера - ВАТ «Газпром», який займає конструктивну позицію і з яким знайдено взаєморозуміння, оскільки від скорочення постачань газу на 25% «Газпром» щодоби втрачає близько 7 млн. дол. упущеної вигоди», - заявив Землянський.

Як повідомлялося раніше, переговори між сторонами ведуться практично безперервно, однак - поки результат негативний.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.