Кіровоградські комунальники позолотили ручку. Свою, зрозуміло

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 3.03.2008 21:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4744

Національний виробник комунальних послуг активно продожує традицію: компенсувати власну безгосподарність і клептоманію за рахунок гаманців споживачів так заних послуг. Бо про їхню якість й казати гріх.

Кіровоградський міськвиконком ухвалив рішення підвищити з 1 квітня 2008 року тарифи на водопостачання і водовідведення для населення, бюджетних установ та інших споживачів.

Про це повідомила прес-служба міськвиконкому.

Зокрема, перед початком голосування з даного питання міський голова Володимир Пузаков попередив, що Кіровограду загрожує обмеження водопостачання на 30%, тобто до рівня екологічної броні. Проте для ухвалення рішення членам виконкому не вистачило одного голосу.

Тоді Пузаков запропонував повернутися до розгляду цього питання в новій редакції проекту рішення, де разом з підвищенням тарифу водопостачальному підприємству було поставлено завдання впродовж двох років зменшити втрати води в мережах водоканалу до рівня 35%.

З урахуванням того, що депутати обласної ради з початку 2008 року збільшили вартість води, яку поставляє водопровід «Дніпро-Кіровоград», члени виконкому погодилися змінити тарифи для місцевого водоканалу. Відповідно до ухваленого рішення, в Кіровограді з 1 квітня цього року сукупна вартість послуг водоканалу для населення складатиме 4,66 грн за кубічний метр води (до цього 2,94 грн), для бюджетних установ – 5,93 грн, для інших споживачів – 8,61 гривень.

Нагадаємо, в січні 2008 року міська влада попереджала про можливість виникнення в Кіровограді надзвичайної ситуації через масові прориви водопровідної мережі. Керівництво ТОВ «Водне господарство» наполягало, що затверджені тарифи покривають небагато більше 50% собівартості надання послуг з водопостачання і водовідведення і призводять до значних фінансових збитків на підприємстві. З 15 січня 2008 року вартість дніпровської води для ТОВ «Водне господарство» збільшилася до 0,95 грн за кубометр.

Від “Аратти”: як правило, комунальники, мотивуючи життєву необхідність чергового підвищення цін на так звані послуги водопостачання, піскають крокодилячі сльози із приводу зношеності устаткування та комунікацій.

Проте, жодного разу жоден комунальник не наважився відкрити страшну таємницю: а куди подвалися кошти, які вони мали б спрямовувати на поточні та капітальні ремонти, оновлення устаткування? Адже, ці кошти були закладені у тариф, який платить громадянин, за визначенням.

При тому, упереджуючи типовий закид на зростання цін, зазначимо, що тарифи завжди: ураховують певну різницю цін, тобто коливання ринку; будь-який економіст підтвердить, що за рахунок сукупного обсягу платежів, можна компесувати зазначені коливання, без помітного негативного ефекту, тим більше, що комунгосп - дотаційна галузь. Звичайно, залишаються так звані боржники. Проте, цей арумент у глобальному маштабі середнього міста також не відіграє суттєвої ролі, адже, рівень проплат за комунальні послуги, за більш ніж 10 років, не падає нижче 80% показника.

А от клептоманія - зростає. Як і хабарництво посадовим особам. І це - й є страшна таємниця сереньостатистичного комунальника, який в на заплатню, яка б вона не була, жити просто не бажає. Бо наперед знає - покарання за це не буде.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.