Президент Ющенко сьогодні вирішував бюджетні задачки

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 3.03.2008 22:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4745

Президент України Віктор Ющенко разом з Головою Верховної ради Арсенієм Яценюком та Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко провів нараду щодо бюджетної політики цього року, зокрема, внесення змін та доповнень до закону про Державний бюджет-2008.

Також на зустрічі обговорювалися прогнозні макропараметри розвитку економіки на 2008 рік, питання збалансованості фінансових потоків НАК «Нафтогаз України» та ситуація на газовому ринку в цілому, організація продуктивної роботи Верховної Ради, повідомляє прес-служба.

На зустрічі були присутні міністр оборони Юрій Єхануров, голова Конституційного Суду Андрій Стрижак, Секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, перший заступник Глави Секретаріату Президента України Олександр Шлапак, голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина.

Президент підкреслив, що влада сьогодні має сформувати своє бачення щодо оптимізації Бюджету-2008, зважаючи зокрема на вже підведені підсумки 2007 року. «Консультації щодо внесення змін та доповнень до Основного фінансового документу України, безперечно, мають бути продовжені», – наголосив він.

Президент України наголосив, що макроекономічна конструкція 2008 року в цілому повинна забезпечити високі темпи економічного зростання як держави в цілому, так і окремих галузей. Наразі, констатував він, макроекономічна культура України «потребує суттєвого доопрацювання».

Основними ризиками в цьому контексті він назвав динаміку до зниження ВВП, що спостерігається протягом останніх 13-ти місяців; ріст споживчих цін, інфляцію. «Очевидно, завдання 2008 року – як підвищити динаміку ВВП. Нам треба детально з'ясувати всі фактори, які сьогодні мінімізують цей показник», – наголосив В. Ющенко.

Говорячи про ріст споживчих цін, Президент констатував: в 2007 році уряд не впорався з цим питанням.

«Загрози в 2008 році залишаються надзвичайно високими», – зазначив він. – «... Я просто застерігаю всіх, в тому числі уряд: цінова позиція – це наріжний камінь всієї економічної соціальної політики».

Глава держави також наголосив, що в 2008 році має бути утриманий передбачений в бюджеті показник інфляції на рівні 9,6%. «Це критичний показник. Треба зробити все, щоб його утримати», – сказав Ющенко.

Глава держави окремо наголосив на необхідності відшкодування ПДВ. «Борги 2007 року повинні бути покриті у ближчі 3-4 місяці», – зазначив він, додавши, що для цього «є всі підстави».

Торкаючись теми газових переговорів, Президент наголосив – сьогодні головним є ведення максимально динамічного переговорного процесу з метою їх успішного завершення, і в жодному разі не провокування «газової війни». У цьому контексті В. Ющенко нагадав про домовленості у цій сфері, досягнуті між Президентами України та Росії.

Говорячи про необхідність збалансувати в 2008 році фінансові потоки НАК «Нафтогаз України», Президент наголосив на необхідності затвердження Урядом бездефіцитного фінансового плану НАК «Нафтогаз України», як того вимагає відповідне рішення РНБОУ.

Ще одна тема розмови – фінансове та матеріально-технічне забезпечення Збройних Сил України. Президент заслухав позицію міністра оборони Юрія Єханурова щодо врахування у змінах до бюджету-2008 потреб української армії. За словами міністра, цього року видатки на національну оборону збільшено на 9,9 %, водночас, кошти, передбачені у Держбюджеті-2008, за інформацією Міноборони, складають лише 45% від потреби (22,3 млрд. гривень). Ю. Єхануров відзначив, що Міністерству оборони в 2008 році необхідно отримати 17,3 млрд. грн. додаткових коштів.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запевнила Президента, що на сьогодні закон про Держбюджет успішно виконується. Прем'єр-міністр зазначила, що зміни до бюджету 2008 року реально внести лише за умови ефективно працюючого парламенту.

Питанню початку ефективної роботи парламенту Президент приділив особливу увагу.

«Я не можу сприймати ситуацію навколо дестабілізації роботи Верховної Ради», – наголосив він.

«Організувати роботу в рамках коаліції Верховної Ради - переконаний, це обов'язок двох фракцій», – також відзначив Ющенко, додавши, що не бачить з боку «Нашої України» перепон у питаннях, які стосуються початку роботи парламенту. Глава держави виступив з пропозицією ближчим часом провести раду коаліції з метою обговорення організації роботи ВР.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.