Заявляючи про бузу у парламенті Богатирьова згадала невістку

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 4.03.2008 14:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4748

“Хто всра...я? - Невістка”. Саме цю народну мудрість щодо прем'єр-міністра та демократичної коаліції, останнім часом, намагаються втюхати народові із деякі клерки із Банкової. Тепер до групи пропагандистів народної творчості долучилася й Богатирьова.

Сьогодні Секретар РНБО Раїса Богатирьова виступила із заявою щодо парламентської кризи.

Ми, традиційно подаємо на ваш розсуд її текст без змін та коментарів:

Заява Секретаря РНБОУ щодо кризи в парламенті України

Верховна Рада України, всупереч Конституції України та нехтуючи представницьким мандатом виборців України, системно не працює як законотворчий орган. Криза в парламенті, штучно створена політиками, засвідчує нездатність національних партій нести консолідовану, програмну відповідальність за законотворчу політику та європейський вибір України, за розширення бази демократії, прав і свобод громадян, за протекціонізм національному товаровиробнику, підвищення добробуту населення і захист національного інтересу. Це призводить до деформації законодавчого поля, нарощування критичних тенденцій в тіньовій економіці, посилення тиску корупції на громадянське суспільство і підриву довіри до політичної влади в цілому. Все більше стають очевидними і небезпечними проблеми, пов'язані з підміною реальної політики законотворення політичною кон'юнктурою, домінуванням політики сили над діалогом, де ультиматуми все частіше підміняють природні компроміси в сфері захисту інтересів країни і нації. Це формує виклики державі, українському народу та спільним цінностям демократії. Водночас, це швидкими темпами формує та збільшує ризики для національної безпеки і оборони України, послаблює державний імунітет та стає фактором загрози.
Принципову і особливу місію у цьому плані несе парламентсько-урядова коаліція, яка зобов'язана не лише виступати стабілізуючим і організуючим фактором діяльності українських національних законодавчих зборів, але і брати на себе головну відповідальність за недієздатність українського парламенту. Саме вона, на чолі з Урядом, в умовах, що склалися, в силу її конституційної і політичної функцій, зобов'язана, виходячи із імперативної волі виборців, забезпечити стабільність і дієздатність Верховної Ради України. Прем'єр-міністр України, як лідер коаліції політичної більшості, що не оголосила про свій розпад і продовжує, відповідно до Конституції, свою діяльність, володіє всіма необхідними організаційними і політичними інструментами для розблокування роботи парламенту і активного забезпечення діяльності Уряду необхідним законодавчим ресурсом.

Таку ж відповідальність за стабілізацію ситуації в парламенті і формування спільної політики на обслуговування національних інтересів має нести і опозиція. Не можуть бути прийнятними для пояснення в цьому сенсі посилання на молодість політичної демократії в Україні, партійні амбіції і категоричні вимоги задовольнити ультиматуми.

Президент України вже висловив свою стурбованість і тривогу щодо недієздатності національного парламенту і відсутності в політичних сил чіткого і ясного плану виходу із цієї кризи. Суспільством, виборцями не сприймається спроба Уряду замінити законотворення і реальну політику програмного забезпечення прогресу досконалим піаром, політику стабілізації та консолідації мобілізацією електорату у підготовці до майбутніх виборів. Наслідком цього стає втрата внутрішньої та зовнішньої конкурентноздатності України, керованості основними інституційними системами, які забезпечують ефективність і прогрес життя українців.

Президент України заявив, що він не бажає в цих умовах розпуску Верховної Ради України, що може привести до чергового витка протистояння і невизначеності. Разом з тим, зважаючи на зростання загроз національній безпеці, кризи політичних сил в парламенті, неготовність парламентсько-урядової коаліції запропонувати дієвий і вмотивований план стабілізації роботи парламенту і Уряду, Президент України зберігає за собою право, відповідно до Конституції та регламенту Верховної Ради України, ухвалити рішення про проведення консультацій з політичними силами щодо перспективи продовження повноважень Верховної Ради України цього скликання. Таке рішення може бути прийняте Президентом, якщо в найближчі дні робота парламенту не буде розблокована, і він не почне виконувати свої конституційні зобов'язання.

Подібний вихід із ситуації не може бути планом Президента і вся відповідальність за наслідки такого рішення лежатиме на політичних силах парламенту - парламентсько-урядової коаліції і опозиції.

Рада національної безпеки і оборони України на чолі з Главою держави готова якнайшвидше, на вимогу більшості і опозиції, надати свої конституційні можливості для підготовки спільної позиції і угоди щодо політичної стабільності та конституційної спроможності Верховної Ради України діяти єдино з Урядом і Президентом України по укріпленню української державності та забезпеченню ефективного обслуговування національного інтересу.

Р. Богатирьова,
Секретар Ради національної безпеки і оборони України”


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.