Газова війна. Газпромівське соло на крантиках триває, як і лемент із Москви

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 4.03.2008 14:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4749

У зв'язку з неплатежами української сторони за російський газ “Газпром” скорочує поставки газу в Україну з 20.00 за московським часом 4 березня ще на 25%.

Таким чином, Україна одержуватиме на 50% газу менше, ніж було заплановано. Про це повідомив офіційний представник "Газпрому" Сергій Курпріянов.

Він зазначив, що двох незалежних спостерігачів, найнятих "Газпромом" для моніторингу транзиту газу через Україну, 3 березня не пустили для спостереження на дві станції.

"Пройшла доба, коли "Газпром" скоротив поставки на чверть, українська сторона переговори не відновила, голова "Нафтогазу" до Москви не приїхав", - сказав Купріянов. Він закликав українську сторону до швидкого врегулювання проблеми за столом переговорів.

За інформацією “Газпрому”, за даними на 10.00 за московським часом 4 березня поставки газу до України становлять 104 млн. куб. м газу на добу, що становить 75% від планових добових обсягів.

У відповідь НАК "Нафтогаз України" заявив, що у разі подальшого обмеження постачання газу в Україну збоку "Газпрому", компанія змушена буде "вдатися до адекватних та асиметричних дій для захисту інтересів власних споживачів".

Про це йдеться у заяві "Нафтогазу" з приводу обмеження постачання газу в Україну.

У компанії вважають, що таке обмеження суперечить головному принципу технічних умов взаємовідносин між "Газпромом" та "Нафтогазом" у газовій сфері – "забезпечення з боку НАК "Нафтогаз України" безперебійного та безаварійного транзиту російського газу європейським споживачам, за умови забезпечення газового балансу України".

"У такий спосіб ВАТ "Газпром" намагається змусити Україну вдатися до дій, що суперечать положенням Європейської енергетичної хартії", - йдеться у заяві.

НАК "Нафтогаз України" заявляє, що може гарантувати безперебійний транзит європейським споживачам доти, "доки це не буде погрожувати енергетичній безпеці України".

"У випадку, якщо "Газпром" продовжить і далі грубо порушувати технічні угоди між двома країнами, знижуючи обсяги поставок середньоазійського газу в Україну, НАК "Нафтогаз України" залишає за собою право вдатися до адекватних та асиметричних дій для захисту інтересів власних споживачів", - сказано у заяві.

При цьому у "Нафтогазі" зазначають, що у встановлений термін надіслали на адресу ВАТ "Газпром" необхідні документи для врегулювання відносин у газовій сфері.

"Разом з тим, компанія не отримала реакції "Газпрому" на пропозиції щодо врегулювання відносин у газовій сфері. Навпаки, представники ВАТ "Газпром" вдалися до безпрецедентного психологічного тиску як безпосередньо на переговірників від НАК "Нафтогаз України", так й на Україну в цілому", - сказано у заяві.

"НАК "Нафтогаз України" вкотре наполягає на щонайшвидшому розблокуванні переговорного процесу щодо постачання ВАТ "Газпром" середньоазійського газу в Україну на взаємовигідних умовах та в дусі домовленостей президентів двох країн", - заявляють у компанії.

Як повідомлялося раніше, вранці 3 березня «Газпром» скоротив поставки газу до України на 25% через невирішені проблеми із заборгованістю «Нафтогазу України» за газ, спожитий в листопаді-грудні 2007 року, і відсутністю умов поставок в 2008 році.

Пізніше начальник Управління зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський повідомив, що «Газпром» скоротив поставки газу до України ще на 10% - до 46 млн. кубометрів.

«Газпром» надав «Нафтогазу України» угоду про розвиток українсько-російських відносин у газовій сфері в новій редакції.

Раніше прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО заявляла про неприйнятність пропозицій «Газпрому», викладених в аналогічній угоді старої редакції, оскільки вони, на її думку, тільки погіршують ситуацію на внутрішньому ринку і можуть призвести до повного банкрутства «Нафтогазу України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.