Газова війна. Українці не відчують газових атак Москви, а саботажники - сидітимуть

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.03.2008 13:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4756

Попри лемент та економічну війну Москви, українці не відчуватимуть дефіциту газу для побутових потреб, а західні партнери отримуватимуть транзитні послуги у повному обсязі.

Про це заявила прем'єр Юлія Тимошенко на засіданні уряду.

Відкриваючи сьогодні засідання, прем’єр-міністр України Тимошенко підкреслила, що “незважаючи на істерію, яка сьогодні розгорнулася навколо природного газу, Україна газом забезпечена і має всі необхідні ресурси і резерви”. За словами керівника уряду, всі газові сховища України функціонують безперебійно “і як би сьогодні не піднімали хвилю провокацій навколо газової теми, Україна безперебійно отримуватиме газ, тепло і гарячу воду”.

Прем’єр-міністр додала, що в разі спроб необґрунтованого припинення постачання тепла або гарячої води громадянам, вона звертатиметься до Генеральної прокуратури України з приводу порушення кримінальних справ щодо керівників газопостачальних організацій, які свідомо вдаються до саботажу.

Коментуючи ситуацію з обмеженням постачання газу в Кіровоградській області, Юлія Тимошенко заявила, що ця проблема була створена Кіровоградоблгазом, який в закритому режимі був викуплений РосУкрЕнерго і УкрГазЕнерго, “фактично Фірташем і Бойком та іншими сподвижниками, які стоять за Кіровоградоблгазом”. За словами Прем’єр-міністра, всі події, які відбуваються в Кіровограді, були створені з метою нагнітання напруження і для того, щоб створювати дестабілізаційну ситуацію на ринку газу.

Юлія Тимошенко нагадала, що Уряд ще вчора виправив ситуацію.

При цьому керівник уряду заявила, що “на прямому проводі” працює з Генеральним прокурором для того, щоб не було жодних провокацій з вимкнень газу, гарячої води чи тепла в Україні: “це не урядова політика, це – політика шантажистів і корупціонерів”, - заявила прем’єр-міністр.

Тимошенко заявляє, що країна не порушує зобов’язань перед Європою з експорту природного газу.

За її словами, Україна підтримує постійний зв’язок з Європейською комісією та інформує її про всі без винятку події, які відбуваються в системі забезпечення газом України і ЄС. “Україна є надійним партнером і ми ні на йоту не порушуємо своїх зобов’язань з експорту природного газу до європейських країн”. За словами Юлії Тимошенко, питання виконання експортних зобов’язань перед Європою – “це престиж України і стабільність наших партнерів, яким ми постачаємо газ українською газотранспортною системою”.

Окрім того, глава уряду звернула увагу на те, що деякі країни світу почали виступати проти газового шантажу щодо України і це, за її словами, свідчить про те, що “ми в світі не самотні”.

Юлія Тимошенко впевнена, що “всі розуміють, як Україну сьогодні гнуть під абсолютно невигідні угоди в газовій сфері”. При цьому керівник уряду пообіцяла, що цього разу уряд “протримається чітко і дасть результат на багато років вперед, а не ситуативний результат на кілька місяців”.

Окрім того, своєю постановою уряд зобов’яже НАК “Нафтогаз України” розрахуватися за газові борги. Як повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, таку постанову буде прийнято сьогодні на засіданні уряду.

При цьому вона зауважила, що зазначений документ “прийматиметься в умовах відсутності будь-яких угод, актів і документів, які НАК “Нафтогаз України” може покласти в бухгалтерію”.

Юлія Тимошенко також висловила жаль з приводу продовження тиску на Україну і на уряд з метою збереження тіньових махінацій в системі постачання природного газу. “Такого бути не може”, - заявила прем’єр-міністр.

За її словами, сьогодні уряд, за відсутності підписаних контрактів і будь-яких інших документів, докладатиме всіх зусиль, щоб розрахуватися за спожитий газ. За словами Юлії Тимошенко, постанова Уряду матиме такий же зміст, як і попередня постанова, яка була прийнята для врегулювання ситуації з боргами за жовтень, листопад і грудень попереднього року.

“Ми зобов’язуватимемо НАК “Нафтогаз України” розраховуватися на базі постанови уряду. Юлія Тимошенко впевнена, що прийняття такого документу дозволить вийти з ситуації, нав’язаної Україні з природного газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.