НАК “Нфтогаз” і “Газпром” вирішили, що фірташі зайві

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.03.2008 12:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4780

Сьогодні керівництво “Газпрому” офіційно підтвердило, що, починаючи із березня цього року відмовляється від послуг фірташів і продаватиме газ безпосередньо “Нафтогазу”. Ніякого підвищення цін - цього року не буде.

Голова правління ВАТ «Газпром» Олексій Міллер і голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина підписали в Москві Угоду про розвиток відносин у газовій сфері.

Про це повідомило управління інформації ВАТ «Газпром».

Відповідно до Угоди, з березня по грудень 2008 року в Україну буде поставлений газ центрально- і середньоазіатського походження в обсязі не менш як 49,8 млрд. кубометрів за ціною 179,5 дол. за тисячу кубометрів. Покупцем газу на кордоні з Україною буде НАК «Нафтогаз України».

При цьому, постачання середньоазіатського газу в січні-лютому в обсязі 5,2 млрд. кубометрів буде повністю оформлено і сплачено за контрактами «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго».

Додатково до обсягів центрально- і середньоазіатського газу НАК «Нафтогаз України» оформить з «РосУкрЕнерго» контракт на купівлю-продаж російського газу, поставленого в Україну в січні-лютому 2008 року, за базовою ціною 315 дол. за тисячу кубометрів, розрахунки за який можуть бути здійснені шляхом повернення відповідних обсягів газу.

Також у повідомленні зазначається, що переговори щодо умов постачання газу в Україну в 2009 році і подальших років продовжаться з урахуванням кон`юнктури закупівельних цін центрально- і середньоазіатського газу.

Вчора прем‘єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що „сьогодні на переговорах у Москві між керівництвом НАК „Нафтогаз України” та ВАТ „Газпром” підписано спільне узгоджене рішення щодо усунення з газового ринку України компанії „УкрГаз Енерго”.

Окрім того, за словами Юлії Тимошенко, сторони дійшли згоди про те, що задля співпраці немає жодної необхідності у створенні нових посередницьких структур – так званих СП-1 і СП-2. НАК „Нафтогаз України” буде самостійно розмитнювати та реалізовувати центрально-середньоазійський газ на території України.

„Ще одне рішення, яке було прийнято сторонами сьогодні: впродовж 2008 року ціна на газ для України не перевищуватиме 179,5 доларів за тисячу кубічних метрів. В даний момент переговори між НАК „Нафтогаз України” та ВАТ „Газпром” тривають”, - заявила прем‘єр-міністр.

Однак, вчора газпромівська сторона, підтвержуючи факт підписання Угоди, заявила, що має додатково вивчити її матеріали, перенесши офіційне оприлюднення на сьогодні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.