Учені створили унікальний нанокомпьютер

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.03.2008 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4786

Фахівці Національного інституту в японському місті Цукуба створили унікальний нанокомп’ютер, який складається всього з 17 молекул органічної речовини, однак здатен здійснювати паралельні обчислення.

Створений комп'ютер являє собою зібрані на золотій пластині 16 молекул дурохінона, кожна з яких має форму зубчастого колеса із чотирма виступаючими спицями. Сімнадцята молекула виконує функцію подачі команд і знаходиться в центрі. Всі молекули, за словами розроблювачів, пов'язані водневими зв'язками.

Нанокомп’ютер здатен обробляти за одну дію 4 в 16- му ступені біт інформації, притому, що сучасні комп'ютери можуть обробляти за раз не більше одного біта, хоча роблять вони це дуже швидко, роблячи мільйони операцій на секунду.

Для керування комп'ютером використовується спеціальний тунельний скануючий мікроскоп, який одночасно є пристроєм, що зчитує.

"У майбутньому машини під керуванням нанокомп’ютерів, запрограмованих, наприклад, молекулою протеїну, назавжди позбавлять нас від кривавої хірургії, наприклад для руйнування пухлин і тромбів або операціях на мозку. Лікар зможе ввести наноботи внутрішньовенно, і вони потраплять до хворого місця через кров", - повідомляє Анірбан Бандтопадхьяй, учений індійського походження, який працює в Цукубі.

Нещодавно винахідник і футуролог Рей Курцвейл виступив із заявою про те, що сучасні темпи розвитку нових технологій призведуть до того, що через 25 років з'являться комп'ютери, розмір яких буде наближений до клітини людського організму, і які можна буде вживлювати у людський організм.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.