Техногенна катастрофа у Керченській протоці досі не ліквідована. Попри гучні рапорти Януковича

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.03.2008 13:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4806

Наслідики техногенної катастрофи у Керченській протоці 11 листопада минулого року, попри гучні рапорти тодішнього прем'єра Януковича і міністрів Рудьковського і Шуфрича, як виявилося, не ліквідовані і реальна загроза природним ресурсам і громадянам залишилась.

До такого висновку дійшла Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, засідання якої відбувалося сьогодні під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова, повідомляє прес-служба.

Під час розгляду питання транскордонних техногенно-екологічних загроз та шляхів зменшення їх впливу на територію України, прийнято рішення щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що виникла в акваторії Керченської протоки 11 листопада 2007 року.

Комісія доручила профільному міністерству підготувати звернення до Російської Федерації щодо стягнення з російських судновласників збитків, завданих Україні в розмірі 1 млрд. 427 тис. 940 доларів США, а також шкоди, заподіяної земельним ресурсам Кримського півострову на суму 88 млн. 334 тис. грн. Також Міністерству транспорту і зв'язку України разом з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України, Міністерством з питань надзвичайних ситуацій та Радою міністрів Автономної Республіки Крим дано доручення терміново забезпечити утилізацію небезпечних відходів (піщано-мазутної суміші), складованих на території Керченського морського торгового порту та у межах прибережної морської смуги Арабатської стрілки.

Кабінет міністрів України сьогодні створить Спеціальну комісію з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка виникла в акваторії Керченської протоки.

Про це повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відкриваючи засідання Уряду.

За словами Прем’єр-міністра, протягом трьох днів Спеціальна урядова комісія розробить план першочергових заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків аварії і очищення Керченської протоки.

Окрім того, за словами Юлії Тимошенко, Уряд збирається отримати всі дозволи на передислокацію і подальшу утилізацію нафто-піщаної суміші, яка накопичилася зараз на місті аварії. Також Уряд на сьогоднішньому засіданні визначить шляхи фінансування робіт з ліквідації наслідків аварії і очищення Керченської протоки.

Як повідомлялося раніше, за висновками спільної україно-російської комісії, яка розслідувала причини найбільшої техногенної катастрофи, що сталася у акваторії Керченської протоки, була злочинна халатність капітанів російських суден та керіників берегових служб, які знехтували штормовим попередженням і не вивели вчасно судна із небезпечних якірних стоянок. За словами Президента РФ Володимира Путіна, сказаними тоді, російська влада проведе ретельне розслідування цієї кататсрофи та суворо покарає усіх винних. Зокрема, він зазначив, що усі збитки нанесені природному середовищу узбережжя України і Росії будуть відшкодовані у повному обсязі судновласниками, які порушили правила безпеки судноводіння.

Однак, одразу ж після цього у російських медіа розгорнулася галаслива пропагандистська кампанія, метою якої було перекласти провину за загибель декількох російських суден на українську сторону, яка, нібито не попередила екіпажі про шторм. Ця камапнія припинилася, коли українська сторона оприлюднила документи, що підтверджували брехливість російських чиновників.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.