Тимошенко покарала фірташів європейським рубльом

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 20.03.2008 12:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4813

Кабінет Міністрів заборонив компанії “РосУкрЕнерго” експортувати природний газ центрально- і середньоазіатського походження, що надходить з 1 січня 2008 року в газотранспортну систему України.

Про це йдеться в постанові Кабміну №163 від 12 березня «Про реалізацію імпортованого природного газу на території України».

«З 1 січня... газ... від «Росукренерго» використовується виключно для задоволення потреб споживачів України відповідно до балансу... газу на 2008 рік», - йдеться в постанові.

Цією ж постановою Кабмін доручив Державній митній службі з березня здійснювати попереднє митне оформлення газу, що надходить до ГТС, виключно Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України» за ціною 179,5 долара за тис. куб. м.

З березня імпортований газ повинен тепер реалізовуватися в Україні «Нафтогазом України» і його дочірньою компанією «Газ України» за умови проведення споживачами 100%-ої оплати використаного палива.

У разі нехватки згаданого газу для задоволення потреб споживачів «Нафтогаз України» використовуватиме власний газ.

Кабмін встановив, що «Нафтогаз України», відповідно до угоди від 4 січня 2006 року, проводитиме розрахунки за поставлений імпортний газ з «Росукренерго» або з компанією «Газпром експорт» (дочірнє підприємство російського «Газпрому») за ціною 179,5 долара за тис. куб. м.

19 березня Кабмін відмовився забезпечувати «Росукренерго» відбір газу з українських ПХГ і транзит об’ємів центральноазіатського газу, що належить РУЕ, через територію України європейським споживачам.

Як повідомлялося раніше, РУЕ був одним із ініціаторів скандалу між Україною і Росією щодо спожитого газу. Як з'ясувалося уряд Януковича свідомо зірвав договірну кампанію на поточний рік між продавцями і покупцями газу. Після приходу уряду Тимошенко укладення зазначених фінансових документів свідомо блокувалося структурами РУЕ, внаслідок чого споживачі не мали змоги розрахуватися за газ і виникла заборгованність.

У підсумку російско-українських переговорів, відповідно до домовленостей Президентів Ющенка і Путіна, було підписано нову угоду міх Нафтогазом і Газпромом, яка виключає РУЕ, як посередника, із системи взаєморозрахунків та постачання газу в Україну.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.