Демократична коаліція розпочала процедуру зняття депутатської недоторканності

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.03.2008 13:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4814

Щойно Верховна Рада України направила до Конституційного Суду законопропроект щодо внесення змін до Конституції які стосуються обмеження депутатської недоторканності.

За ухвалення відповідного рішення проголосували 226 народних депутатів із 449 зареєстрованих у залі.

Підтримали ухвалення відповідного рішення фракції БЮТ – 156 депутатів і НУ-НС – 70 депутатів.

До КС був направлений законопроект, розроблений лідерами фракцій БЮТ та НУ-НС Іваном Кириленком і В’ячеславом Кириленком.

Перед голосуванням голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наголосив, що це голосування не означатиме ухвалення законопроекту. «Мова йде про направлення законопроекту до Конституційного Суду для надання ним висновку щодо відповідності законопроекту статтям 157 та 158 Конституції України», - сказав він.

«Щойно ми виконали одне з основних зобов’язань, яке на останніх виборах взяли на себе перед виборцями. Ми почали процедуру внесення змін до Конституції в частині скасування депутатської недоторканості». -сказав лідер фракції «НУ–НС» В’ячеслав Кириленко.

Він зауважив, що «вперше в історії Верховної Ради без жодних «вивихів» і без жодних обману виборців почалася процедура, яка матиме своїм наслідком реальне скасування депутатської недоторканності і урівняння депутатів у правах із простими громадянами.

Тому зараз парламент голосами коаліції прийняв рішення про те, що питання про недоторканність виноситься на розгляд Конституційний суд, який через нетривалий час повертає це питання до парламенту».

«Сьогодні ми прикро вражені тим, - підкреслив також Криленко, - що опозиція - ПР, і КПУ, і БЛ – не дали жодного голосу за скасування депутатської недоторканості. Натомість перед цим, намагаючись провести великий оман виборців, запропонували до розгляду так званий альтернативний законопроект, який залишав недоторканність депутатам, Президенту і не містив жодного слова про скасування недоторканності суддів».

Кириленко переконаний, що «це була спроба відволікти увагу громадськості від нагальної потреби скасування депутатської недоторканності. Після її скасування ми переконані, що ВР перестане бути пристанищем для людей, які ховаються від правосуддя за недоторканністю. Ми віримо, що вже у наступному скликанні у парламенті будуть працювати не ті, хто ховається від кримінального переслідування, а депутати-законотворці, які професійно будуть займатися саме цією роботою. І тоді, нарешті, ми можемо сподіватися, що кожен день роботи такого парламенту буде присвячено роботі над законами, яких потребують прості люди».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.