Депутатська слідча комісія ретельно нотує “досвід” дерибану від Черновецького

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 24.03.2008 14:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4822

Депутатська комісія із розслідування урядування київського мера ледь встигає обробляти навалу документів про справи дерибанщиків. Наступне засідання планується безпосередньо на місці подій - у столичній раді.

Інформуючи під час брифінгу про діяльність Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування діяльності київської влади, голова комісії Микола Томенко зазначив, що вже відбулося два засідання ТСК, на яких було заслухана інформація керівників Держкомзему та КРУ, а також створено 4 робочі підгрупи за напрямками діяльності: підгрупа, що розслідуватиме земельні, природоохоронні та містобудівні питання, підгрупа з розслідування порушення бюджетно-фінансового законодавства, підгрупа, яка розглядатиме порушення при розпорядженні майном територіальної громади Києва та група, що займатиметься питаннями порушень у сфері місцевого самоврядування, адміністрування, взаємовідносин з районами м. Києва, порушень в роботі зі зверненнями громадян тощо.

Як повідомив голова ТСК, комісія отримала у своє розпорядження низку документів, зокрема, матеріали КМУ, звернення фракції БЮТ у Київраді та Блоку Кличка щодо порушень законодавства посадовими особами КМДА, матеріали Мінохорони навколишнього природного середовища України щодо порушень у сфері регулювання земельних відносин, матеріали КРУ щодо результатів ревізій та аудиту використання комунального майна та бюджетних коштів у Києві, матеріали Держкомзему, Комітету ВР з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, результати перевірки діяльності Головного управління охорони здоров’я м. Києва, інформація Прокуратури м. Києва щодо виявлених порушень законодавства посадовими особами Київської міської ради та її виконавчого органу.

За словами Миколи Томенка, матеріали, що надійшли до слідчої комісії, свідчать про численні порушення чинного законодавства України.

Так, за інформацією Прокуратури м. Києва, лише за поточний рік, тобто за кілька місяців 2008 року, прокуратурою міста внесено 21 документ прокурорського реагування: з них 4 протести з приводу порушень вимог земельного законодавства, 2 подання, 2 приписи, у тому числі про порушення містобудівного законодавства, та пред’явлено 17 позовів до суду про визнання недійсними рішень Київради. Також, за результатами перевірки до Господарського суду м. Києва пред’явлено 17 позовів про визнання недійсними рішень Київради від 01.10.2007 про передачу земельних ділянок загальною кількістю понад 1500 га.

Крім того, упродовж часу з травня 2006 року по теперішній час прокуратурою міста направлено до суду 2 кримінальні справи за фактами вчинення злочинів службовими особами КМДА та ще 2 справи вказаної категорії перебувають у провадженні слідчих прокуратури. Одна з них – кримінальна справа, порушена за ознаками злочину, передбаченого ст.364 ч.2 КК України (зловживання посадовим становищем) щодо службовців КМДА за фактом незаконного виділення фізичним особам земельних ділянок у межах міста Києва (Святошинський район – с. Катеринівка, Деснянський район – с. Биківня).

Головною проблемою голова ТСК вважає унікальний метод тлумачення Конституції та законів України командою Леоніда Черновецького.

Зокрема, на його думку, із висловлювань представників київської влади можна зробити висновок, що вона не вважає парламент, уряд, прокуратуру та суди органами державної влади, рішення яких треба виконувати. Зокрема, КМДА відмовилася надавати необхідну інформацію урядовій робочій групі при розгляді відповідного питання, визнала ТСК, за яку проголосували 248 депутатів Верховної Ради, „політично рейдерською”, фактично всі позови та протести прокуратури або відхилені Київрадою, або не розглядалися.

Показовою у цьому є також історія з голосуванням Київради 1 жовтня 2007 року, коли нібито студентам було роздано понад 1500 га, адже вже протягом півроку Шевченківський районний суд міста Києва не може розпочати розгляд цього питання, оскільки не може від КМДА отримати стенограму відповідного засідання Київради.

„Команда Леоніда Черновецького сама поставила себе поза законом, тому ВР прийняла єдине правильне рішення у цій ситуації, оголосивши дострокові вибори у місті Києві”, - вважає Микола Томенко.

Голова ТСК повідомив, що комісія і надалі буде працювати, оскільки її головне завдання – з’ясувати обставини порушення чинного законодавства представниками нинішньої київської влади. Він висловив сподівання, що якщо не тепер, то через деякий термін, у Київ повернеться законність.

За словами Томенка, наступне засідання ТСК проведе на цьому тижні у київраді, де заслухає депутатів усіх фракцій щодо мотивації ухвалення сумнівних, з точки зору законності, рішень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.