Президент Ющенко знову заговорив про реформу самоврядування

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.03.2008 15:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4833

Президент України Віктор Ющенко наголошує на необхідності розробки плану реформування органів місцевого самоврядування.

Про це він заявив сьогодні, відкриваючи засідання Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, повідомляє прес-служба.

«У рамках роботи Національної ради з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування повинен з'явитися план реформування органів місцевого самоврядування», – сказав Глава держави.

Президент підкреслив, що реформа органів місцевого самоврядування назріла давно. «Це ключ до нашого майбутнього прогресу», – переконаний він.

Віктор Ющенко закликав органи влади консолідуватися навколо даного питання, адже, за його словами, «цю роботу жодна з гілок влади самостійно не зрушить».

«Україна давно потребує ефективного, постійного діалогу між різними гілками влади. При розумінні політичних сил, при співпраці з українським парламентом, урядом, обласними адміністраціями, органи місцевого самоврядування знайдуть коло партнерів, яке дасть змогу зрушити питання реформування органів місцевого самоврядування з мертвої точки, – наголосив В. Ющенко.

«Ми розпочинаємо нову співпрацю між органами державної влади та органів місцевого самоврядування», – також додав він.

Звертаючись до представників органів місцевого самоврядування, Глава держави закликав їх бути провідною силою у даному питанні, оскільки вони найбільш у ньому зацікавлені. За його словами, вже з 2009 року слід втілювати у життя ті зміни, особливо на законодавчому рівні, «яких потребує час».

Ще однією нагальною проблемою Віктор Ющенко назвав реформування міжбюджетних відносин. Без цього, за його словами, неможливо впорядкувати процес управління державними коштами. Він підкреслив, що дотепер в сфері управління та розпорядження державними коштами існує «великий хаос».

Президент у своєму виступі також заявив про необхідність провести реформу органів місцевого самоврядування до прийняття нової редакції Конституції, щоб вона знайшла відображення в Основному Законі.

«Це питання зачіпає не лише правовий площину, як таку, а особливо конституційний процес. Це нас змушує підійти до наступного базового питання, на яке повинна дати відповідь Національна рада з питань взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування: яке бачення конституційного аспекту основ політики реформування органів місцевого самоврядування, на що повинна зреагувати національна Конституція в контексті нової редакції, що стосується місця, статусу, засад роботи органів місцевого самоврядування», – сказав Президент.

Замість післямови. Нагадаємо, що про необхідність реформи місцевого самоврядування Президент Ющенко мовить далеко не вперше.

Одразу ж після обрання Президентом, під проводом Ющенка велася активна підготовка адміністративної реформи і був навіть розроблений проект Романа Безсмертного. Нагадаємо, що за основу зазначеного проекту побудови системи влади було взято польську модель.

Проте, ця пропозиція не знайшла належної підтримки ні у суспільстві, ні у парламенті. Напевно тому, що штучна прив'язка до українських реалій того, що, власне, у сусідів склалося природно - мало б для українців не кращі наслідки.

Фактично, за браком інших продуктивних ідей, команда Президента, після нетривалих дискусій, залишила стару совітську модель(не менш штучну, засновану на диктатурі чиновникка над народом) і перейнялася порозумінням із Януковичем, що було закріплено у Меморандумі...


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.