Досвід спекулянтів пального надихнув цукрову мафію

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 25.03.2008 17:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4834

Міністерство аграрної політики ініціює інтервенції цукру з Аграрного фонду для стабілізації цін на внутрішньому ринку.

Про це журналістам сказав заступник міністра аграрної політики Іван Демчак.

«Щоб уникнути підвищення цін, готується проект постанови про інтервенції на ринку цукру», - сказав він.

За його словами, протягом останніх кількох днів в деяких регіонах України цукор у торгових мережах подорожчав до 5 гривень за 1 кг, хоча ніяких підстав для цього не було.

Він зазначив, що зараз запаси цукру складають 1,86 млн. тонн (на 1 березня), а на кінець поточного маркетингового року (на 1 вересня) прогнозується, що залишки цукру складуть 900 тис. тонн.

Із загального запасу цукру, який є в даний час, 200 тис. тонн знаходиться у сільгосптоваровиробників, 750 тис. тонн - у цукрозаводів, 300-400 тис. тонн - в торгівлі, а також є певний запас цукру у переробників (кондитерів, виробників напоїв і т.д.).

Демчак підкреслив, що за станом на 20 березня середня роздрібна ціна на цукор була 3,46 гривень за 1 кг

За словами заступника міністра, ініційований документ про інтервенції на ринку цукру може бути прийнятий 26 березня на засіданні Кабміну.

В Аграрному фонді є 25 тис. тонн цукру, купленого в попередні роки (у 2007 році закупівлі цукру не проводилися), у зв’язку з чим, цукор, який викидатиметься на ринок в рамках інтервенцій, буде дешевший.

«Там де є проблема із забезпеченням цукром в роздрібній торгівлі, ми готові через 1-2 дні продавати цукор приблизно по 3 грн.», - сказав Демчак.

За словами голови Національної асоціації цукровиробників «Укрцукор» Миколи Ярчука, середня собівартість цукру, виготовленого з урожаю цукрового буряка 2007 року, складає 3,215 гривні/кг.

Ярчук повідомив, що на нараді, яка відбулася в понеділок у Міністерстві аграрної політики з міністром Юрієм Мельником цукровики взяли на себе зобов’язання продавати цукор за оптовою відпускною ціною не більше 3,5-3,6 гривні/кг.

Він зазначив, що це було зроблено для того, щоб було зрозуміло, що вартість цукру в роздрібі росте не через цукровиробників, а посередників.

Заступник міністра аграрної політики Демчак нагадав журналістам, що зараз також готується проект постанови Кабміну, який, можливо, буде прийнятий найближчим часом, про обмеження торгових надбавок на соціально значущі продукти 15%.

Він повідомив, що в деяких випадках торгова націнка на такі товари досягає 40-50%.

Демчак також підкреслив, якщо цінова ситуація на ринку цукру не стабілізується, то, можливо, застосовуватимуться інтервенції цукру з державного резерву.

Як повідомлялося раніше, Національна асоціація цукровиробників «Укрцукор» звернулася до прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням розглянути проблеми бурякоцукрової галузі на засіданні Координаційної ради з питань аграрної політики за участю ведучих цукровиробників і сільгосптоваровиробників.

«Укрцукор» прогнозує зростання оптових цін на цукор з 2,6-2,85 до 3,5-3,6 тис. гривень за тонну з урахуванням ПДВ за 2007/2008 маркетинговий рік (вересень 2007 - серпень 2008).

Від “Аратти”: відсутність конкуренції, як такої, закритість внутрішнього ринку - найкращий стимулятор для спекулянта. Це - може підтвердити навіть студент, який успішно склав істити за перший курс навчання на економічному факультеті вишу.

Проте, для керманичів нашої держави, багато із яких мають навіть наукові звання, - ця істина виявляється невідомою. Як і для політиканів, які гучно “піклуються про народ” у комфортних кріслах парламентарів.

Отже, чекаємо традиційних балачок про “світові тенденції на ринку цукру”. Під спорожнення нашіх гаманців.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.