Унікальний курорт Закарпаття може піти під землю

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.03.2008 00:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4850

Екологічна катастрофа загрожує унікальним копальням солі і селищу Солотвино на Закарпатті. На місці видобутку солі почали утворюватися величезні провали, які наповнюються водою.

Солотвино, яке розташоване на південному сході Закарпаття, поблизу кордону з Румунією, стоїть на солі. Солі під містом багато і вона скелями виходить на поверхню.

У вироблених шахтах понад 30 років тому було створено унікальний лікувальний заклад – Українську алергологічну лікарню. Пацієнти, хворі на астму та інші хвороби дихальних шляхів алергічного походження, мали змогу лікуватися, перебуваючи у соляних печерах і дихаючи вільними іонами солі.

Наразі унікальна спелеотерапевтична лікарня знаходиться на межі свого закриття.

Моноліт солі, на якому стоїть Солотвино, поступово вимиває вода, утворюючи замість неї порожнечу.

Саме з цієї причини були закриті сім солотвинських шахт.В тому числі й знамениту Кунегунду, до якої спускався сам австрійський імператор Франц-Йосиф І.

Додають проблем штучні соляні озера, наповнені лікувальною ропою, схожою за складом до води у Мертвому морі. Вода з них сочиться у шахти. На берегах озер місцеві мешканці побудували гостьові котеджи для туристів. Вода з каналізації також розмиває шахти.

Деілька років тому обвалилася земля неподалік єдиного в Україні Музею солевидобування. Вирва розміром з футбольне поле утворилася за сто метрів від музею.

Рік тому обвал стався вже у житловому районі Чорному мочарі. Під землю провалилися вісім дач та один житловий будинок, утворивши велику вирву, яка вже на третину заповнена водою.

Найбільше карстове провалля, що утворилося нещодавно, загрожує головному стволу діючої шахти, а також шосе Мукачеве-Івано-Франківськ та гілці діючої залізниці.

Як повідомив керівник управління Агропромислового комплексу Закарпатської ОДА Степан Нодь, карстовий провал не такий великий – 30-40 метрів, але його загроза в тому, що він знаходиться близько біля головного стволу.

„А головний ствол – це ствол, по якому йде видобуток солі. Окрім того він є аварійним виходом для хворих, які знаходяться внизу у лікарні. А там деколи по 300-400 людей знаходяться внизу. Якщо, не дай Бог, якась аварія станеться – їх буде потрібно евакуювати, а евакуація здійснюється через головний ствол”, - розповів чиновник.

У міністерстві з надзвичайних ситуацій заявляють про необхідність терміново відреагувати на карстові процеси, які відбуваються у Солотвинських копальнях.

Фахівці стверджують, що Інститут гідрології мав би дослідити причини затоплення та руйнування шахт і знайти методи, які б дозволили запобігти консервації солерудника.

Місцева влада впевнена, що можна віднайти технології, які дозволять зупинити затоплення шахт, карстові процеси, що дозволить відновити видобуток солі та врегулювати екологічну ситуацію у Солотвині, яка загрожує перетворитися на катастрофу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.