Не у Кремлі вирішувати, із ким і які договри укладатиме Україна

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 31.03.2008 14:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4867

Лідер РУХу, екс-очільник МЗС України Борис Тарасюк здивований тональністю заяв МЗС Росії та надуманістю їхньої аргументації. Проте не здивований синхронністю дій Кремля та Партії регіонів.

“Заява Російського МЗС з дипломатичної точки зору є не витриманою, в ній містяться завуальовані погрози. Чомусь таких заяв з боку Росії ми не чули 19 червня 2003 року, коли на законодавчому рівні, конституційною більшістю Верховна Рада ухвалила Закон “Про основи національної безпеки”, який передбачав вступ до НАТО. Той же Сергій Лавров тоді очолював Міністерство закордонних справ”. - сказав народний депутат від фракції “НУ–НС”, Голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, коментуючи заяви глави МЗС Росії Лаврова про курс США на штучне, форсовано швидке затягування України і Грузії до НАТО та серйозні наслідки для відносин Росії з США та з НАТО, як організацією, в разі переходу в практичну площину питання про членство України і Грузії в НАТО.

“Ніхто Україну або Грузію не затягує в НАТО, тим більше США, - зазначив Тарасюк, - США зайняли позитивну позицію щодо бажання України і Грузії приєднатися до ПДЧ”. За словами Тарасюка, “дуже дивною виглядає нинішня позиція Москви і Партії регіонів, яка голосувала за вступ до НАТО, а тепер раптом змінила свою позицію”. На думку народного депутата, зміни в позиції Москви і Партії регіонів "є не випадковими”.

“Не справа це Росії визначати, якою є думка населення України”, - наголосив Тарасюк.

“Населення України шляхом виборів визначає, яку владу йому мати, - зазначив народний депутат, - тому не можна фактично перекручувати ситуацію в Україні і говорити про те, що ігнорується думка населення”. “В даному випадку влада діє відповідно до мандату, який надано їй внаслідок демократичних виборів і відображає настрої населення”, - сказав Тарасюк.

“Мова йде не про вступ до НАТО, мова йде про документ, який буде надавати можливість здійснювати відповідні реформи в напрямку до вступу до Альянсу”, - зауважив Голова Комітету.

“Рішення про вступ до НАТО ще ніким не приймалось, - наголосив Тарасюк, - воно буде схвалюватись на Всеукраїнському референдумі”.

Щодо візиту Президента США, то Тарасюк назвав його “знаковою подією в розвитку двосторонніх взаємин”.

“Візит – це місяці роботи, - зауважив Борис Тарасюк, - серйозної роботи з обох сторін, коли органи влади кілька місяців готуються до візиту, узгоджуються документи, виробляється позиція, аналізується сучасний стан справ”.

За словами народного депутата, “подія є важливою, оскільки змушує концентрувати увагу органів влади з обох сторін на конкретному питанні двосторонніх взаємин”.

Стосовно перспектив України на Бухарестському саміті НАТО, Тарасюк зазначив, що “на сьогодні принаймні одна країна заперечує проти приєднання України до ПДЧ. Якщо до саміту і на саміті не вдасться подолати таке заперечення, то рішення може бути негативним”.

“Але я прогнозую позитивне рішення для України” – сказав Борис Тарасюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.