Президент Ющенко впевнений у євроінтеграційній перспективі України

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 4.04.2008 13:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4900

Президент Ющенко вважає, що приєднання України до ПДЧ - питання найближчого часу. Західні політики не пов'язують відтермінування запрошення України та Грузії до Альянсу із впливом Москви.

Президент України Віктор Ющенко переконаний, що в грудні 2008 року на засіданні Північноатлантичної Ради, що відбудеться на рівні міністрів закордонних справ, Україну буде запрошено до Плану дій щодо членства в НАТО.

Про це він заявив сьогодні на засіданні Комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів, вітаючи рішення провести у грудні поточного року засідання Північноатлантичної Ради, присвячене оцінці прогресу нашої держави щодо ПДЧ.

Президент України наголосив, що своїм вчорашнім рішенням Північноатлантична Рада «надала абсолютно чіткий сигнал» стосовно подальшого розвитку відносин України з НАТО.

«Ми вдячні Альянсу і країнам-членам організації за підтримку євроатлантичних прагнень нашої держави», - сказав Віктор Ющенко, наголосивши, що на нинішньому Саміті НАТО вперше було чітко визначено - Україна буде в НАТО. «Це історична подія для нашого народу і держави, тому ми високо цінуємо підтримку усіма без винятку - підкреслюю - членами Альянсу наших намірів залучитися до ПДЧ», - наголосив Президент.

За його словами, принципове підтвердження політики відкритих дверей Альянсу щодо України «зміцнює ідеологію і принципи єдиного та неподільного безпекового європейського простору», до якого, безумовно, належить Україна.

На переконання Президента України, рішення Північноатлантичної Ради є водночас «визнанням значної ролі України як контрибутора європейської і світової безпеки». У цьому контексті Ющенко нагадав, що за роки своєї незалежності Україна зробила «вагомий внесок у створення нової «архітектури безпеки», зокрема, добровільно відмовилася від ядерного арсеналу.

«Ми розцінюємо рішення Північноатлантичної Ради також як потужний імпульс, завдяки якому ми зможемо прискорити увесь комплекс наших внутрішніх реформ на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції», - наголосив Президент, підкресливши, що цей курс України залишається незворотнім. Він зафіксований в українському законодавстві, також нагадав Президент.

Ющенко ще раз наголосив, що наша держава має повне право самостійно обирати для себе безпекову модель.

«Наші євроатлантичні інтереси не спрямовані проти будь-якої третьої держави. Україна не має планів щодо розміщення військових баз жодної країни світу на своїй території. Це заборонено національною конституцією», - заявив Глава Української держави. «Ми твердо знаємо свою мету і вдячні всім, хто підтримує Україну на її шляху до повномасштабної інтеграції в НАТО і Європейський Союз», - сказав він.

Зі свого боку, Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, відкриваючи засідання Комісії Україна-НАТО, відзначив, що сьогодні започатковується нова фаза у відносинах між Україною та Альянсом. Адже НАТО підтримав євроатлантичні прагнення України. Вчора був даний чіткий сигнал щодо подальшого розвитку відносин України та Альянсу, підкреслив він.

Очевидно, зазначив Схеффер, «на високому політичному рівні» Україна має звернути належну увагу на забезпечення усіх умов необхідних для приєднання України до ПДЧ, сказав Генеральний секретар.

«Ми дуже цінуємо нашу співпрацю з вами і хочемо просувати її вперед», - наголосив Схеффер. За його словами, Україна вже досягла значного прогресу у приведенні свого безпекового та оборонного сектору до стандартів НАТО. Альянс, зазначив він, готовий і в подальшому процесі реформування надавати свою допомогу Україні.

Перед початком роботи Комісії відбулася двостороння зустріч Президента України з Генеральним Секретарем НАТО Схеффером у вузькому колі. Під час зустрічі Віктор Ющенко ще раз підтвердив незмінність євроатлантичного курсу України.

У присутності Президента України Генеральний Секретар НАТО та міністр закордонних справ України Володимир Огризко підписали додаткові протоколи до Меморандумів про взаємопорозуміння між урядом України та НАТО щодо заснування Центру інформації та документації НАТО в Україні та щодо призначення офіцерів зв'язку НАТО в Україні. Відповідно до підписаних протоколів, персонал центру та офіцери зв'язку НАТО будуть користуватися усіма привілеями, імунітетами та сприянням у такій мірі, в якій вони звичайно надаються співробітникам дипломатичних місій, акредитованих в Україні, та членам їх родин відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні відносини від 18 квітня 1961 року.

Меморандум щодо заснування центру інформації був підписаний 7 травня 1997 року, а Меморандум про призначення офіцерів зв'язку - 9 грудня 1998 року.

Між тим, низка провідних політиків Заходу роз'яснили причини рішення Альянсу щодо України та Грузії.

«Сьогодні ми підкреслюємо, що твердо підтримуємо заяви цих держав про вступ в НАТО. Україна не одержала запрошення до ПДЧ в НАТО. Разом з тим глави держав ухвалили рішення про початок інтенсивних політичних консультацій з Україною і Грузією на високому політичному рівні для того, щоб вирішити питання, які залишилися для вирішення до переходу до виконання ПДЧ». - наголосив Яап де Хооп Схеффер, Генеральний секретар НАТО.

Також ухвалено рішення доручити міністрам закордонних справ зробити першу оцінку досягнутого прогресу під час зустрічі в грудні 2008 р. «Ми вже йдемо на інтенсивний діалог, це дорога до членства... НАТО згідне ухвалювати рішення про вступ України і Грузії в найближчому майбутньому». - сказав Яап де Хооп Схеффер.

«Саміт у Бухаресті ясно заявив, що Україна стане членом НАТО. Країни-члени НАТО підтримали заяву України про ПДЧ в НАТО. Зараз починається робота по залученню України до процесу ПДЧ. Я очікую на період інтенсивної співпраці з Україною від сьогодні до грудневої зустрічі міністрів закордонних справ». - наголосив Девід Мілібенд, міністр закордонних справ Великої Британії.

«Щодо Грузії та України, то ми не допускаємо права вето будь-кого. Ці дві країни мають покликання вступити в НАТО. Але давайте погодимося хоча б обговорювати дату та умови. Мені дуже сподобався виступ вчора увечері Жана Клода Юнкера, коли він сказав: «Ми не боїмося Путіна, як ми це вже продемонстрували, коли йшлося про прийняття інших країн Сходу Європи». Але ми хочемо впевнитися, що вони готові політично. Це питання дати, календарю. Не робімо з цього політичної проблеми. Ці країни мають покликання вступити в НАТО». - сказав Ніколя Саркозі, Президент Франції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.