Екс-суддя Станік - як зразок законослухнянності

Автор/джерело -  © УНІАН, Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 7.04.2008 14:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4918

Звільнена суддя КС заявила, що відкликає свої підписи з документів Суду. У Секретаріаті Президента вважають, що це - незаконно.

Сюзанна СтанікК, Указ про призначення якої суддею Конституційного Суду України третього квітня ц.р. скасував Президент України Віктор Ющенко, тимчасово відкликає усі свої підписи з-під документів КС з 22 квітня 2004 року до третього квітня 2008 року.

Про це йдеться у листі Станік до голови і суддів Конституційного Суду України.

Зокрема, Станік, нагадуючи, що третього квітня ц.р. Президент України Ющенко видав Указ № 297/2008, яким скасував Указ Президента від 25 березня 2004 року № 368 “Про призначення С.Станік суддею Конституційного Суду України”, констатує: “Президент України постановив, що в період з 25 березня 2004 р. до 3 квітня 2008 р. я не мала права виконувати повноваження судді КСУ. Укази Президента України є обов’язковими до виконання на території України (ст. 106 Конституції України)”.

“Я, громадянин України, суддя Конституційного Суду України, завжди виконувала, виконую і буду виконувати Конституцію України, закони України, укази Президента України. Тому зобов’язана виконувати і указ Президента України від 3 квітня 2008 року № 297/2008”, - пише у своєму листі Станік.

У зв’язку з цим вона зазначає: “Я, С.Р.Станік, суддя Конституційного Суду України, заступник голови Конституційного Суду України офіційно заявляю, що тимчасово відкликаю усі свої підписи з рішень КСУ, висновків КСУ, ухвал КСУ, інших процесуальних документів КСУ, які були мною проголосовані і мною підписані з 22 квітня 2004 року (у цей день на засіданні Верховної Ради України мною була складена присяга судді КСУ) і до 3 квітня 2008 року на період вирішення у встановленому законодавством України порядку питання відповідності Указу Президента України від 3 квітня 2008 року № 297/2008 Конституції України та законам України”.

При цьому у своєму листі Станік висловлює глибоке переконання, що КС може реалізовувати свої високі повноваження єдиного органу конституційної юрисдикції та заслуговує на глибоку повагу з боку Президента України і представників усіх гілок влади.

Тим часом, у СП вважають, що Сюзанна Станік своєю заявою про відкликання підпису під деякими рішеннями Конституційного суду України по суті визнала те, що вступила на посаду судді цього суду з порушеннями закону.

Так прокоментував дії Станік Керівник Служби з представництва в судах України інтересів Президента України та створених ним консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів і служб Секретаріату Президента України Руслан Кирилюк.

Він уточнив, що за весь період перебування на посаді судді Конституційного суду Станік була суддею-доповідачем лише по одній справі, за якою КСУ виносив рішення.

Водночас, представник Секретаріату наголосив, що чинним законодавством, зокрема, законом «Про Конституційний суд України», не передбачено можливості відкликання підписів суддями, а також перегляду рішень Конституційного суду з таких підстав.

Довідка. 1 травня 2007 року Президент Ющенко звільнив Станік з посади судді КС у зв'язку з порушенням присяги.

25 березня 2008 р. Верховний Суд України поновив Станік на посаді судді КС.

2 квітня Президент поновив Станік на посаді судді КС відповідно до рішення Верховного Суду України від 25 березня.

3 квітня Ющенко cкасував указ Президента від 25 березня 2004 року № 368 «Про призначення С.СТАНІК суддею Конституційного Суду України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.