Росія веде холодну війну проти України, а українські керманичі страждають на меншуватість

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 8.04.2008 16:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4921

Одним із головних важелів впливу Росії на керівництво України є енергозалежність, проте, українські керманичі віддають перевагу постійними приниженням у Москві, не роблячи нічого для нейтралізації цієї російської зброї.

“Росія використовує енергетичну залежність України як дуже потужний важіль тиску на нашу державу. Якщо розглядати це питання у площині міждержавних стосунків, то це можна назвати одним із елементів “холодної війни”. Але, з іншого боку, не хочу говорити лише про вину російського уряду, оскільки відкритим лишається питання, чому за 17 років незалежності в Україні не віднайдено альтернативних джерел не лише газу й нафти, але, в першу чергу, ядерної енергетики”.

Про це сказав народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна Самооборона”, член парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко.

Він зауважив, що “лише у 2008 році була підписана угода з “Westinghouse Electric Sweden AB”, яка була парафована мною ще в 1994 році. Хто нам заважав робити альтернативи енергозабезпечення держави?”

“Тому можу сказати, що причина сучасної “холодної війни” Росії з Україною в газовому питанні, передусім, полягає в небажанні української влади займатися державними проблемами. Йдеться про діяльність попередніх урядів та президентів, - підкреслив Костенко. – Тому тепер ми маємо такі наслідки”.

“Проблеми газових українсько-російських відносин є наслідком бездіяльності попередньої влади в Україні і ефективного використовується Росією у міждержавних стосунках”, - наголосив народний депутат, привівши як приклад тиск Росії на європейські країни в питанні приєднання України до ПДЧ.

“Тому, усвідомлюючи реальну міждержавну конкуренцію у світі, Україні потрібно впроваджувати ефективну державну політику і не допускати, щоб інші держави диктували нам умови розбудови внутрішньої політики”, - зазначив Костенко, зауваживши, що в Україні до сих пір “збереглися елементи радянської політики, зокрема, на місцях, носіями яких є представники старої системи, яка вже давно втратила свою актуальність”.

“Які б вимоги не ставила нам Росія у газових відносинах, але національний інтерес уряд України має відстоювати не лише на переговорах, а, в першу чергу, з допомогою ефективної енергетичної політики, для чого уряд має багато необхідних важелів”, - сказав Костенко.

Він зауважив, що “кожного разу, перед від’їздом уряду на переговори з Росією з газових питань, даю рецепт задля їх позитивного вирішення. Він не стосується газу, але обов’язково зміцнить позиції уряду України. Це – постановка перед Російською Федерацією питання боргів Радянського Союзу, необхідності повернення заощаджень громадян, підвищення ціни за транзит та зберігання російського газу тощо”.

“Якби уряд України на переговорах з Росією озвучував ці теми, ми би мали зовсім іншу “картинку” домовленостей щодо ціни на російський газ, - наголосив Костенко. – А так усі наші делегації в Росії виглядають такими, що завжди щось просять і благають. Комплекс меншовартості при вирішенні важливих стратегічних питань України, на жаль, і сьогодні є дуже великим гальмом”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.