Кредити і послуги мобільного зв'язку одразу подешевшають. Після входження у вільну торгівлю із ЄС

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.04.2008 16:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4941

Доктор економіки Володимир Лановий впевнений, що після створення зони вільної торгівлі із ЄС миттєво подешевшують мобільний зв'язок, Інтернет-послуги, банківські кредити.

“Україні потрібно діяти в різних напрямках в питанні взаємовідносин із ЄС та інтеграції до європейського ринку”, - сказав нардеп Володимир Лановий, коментуючи заяву голови відділу Європи та Центральної Азії Єврокомісії Леопольдо Рубіначчі про те, що створення зони вільної торгівлі з Україною Євросоюз розглядає, як приклад наслідування для країн, що співпрацюють з ЄС в рамках політики сусідства.

“З одного боку, є галузі в економіці України, які залишаються нереформованими, які не зможуть бути конкурентноспроможними в Європі, - зауважив Лановий. – Нам потрібно розвивати конкуренцію всередині країни, займатися демонополізацією та врегулюванням природних і мережевих систем. Це стосується, передусім, сільського господарства, паливно-енергетичного комплексу, Укрзалізниці, житлово-комунального господарства. Тобто тут нам потрібно підійти до тих законодавчих стандартів, які існують у європейських країнах задля нашої поступової інтеграції до європейських ринків”.

“Є й такі сектори економіки, які, виходячи з сьогоднішніх обставин, потребують швидкої лібералізації двосторонньої торгівлі, - зазначив Лановий – В першу чергу це стосується сектору інформаційних технологій: зв’язку, телекомунікацій, Інтернет-послуг. Оскільки в нашій країні він залишається абсолютно нерозвинутим і не має реальної державної політики. Про це свідчить невеликі розміри ринку Інтернет-послуг, "захмарні" - у порівнянні з європейськими - і ціни на провайдерські послуги та мобільний зв’язок. Тому у цьому секторі нам вкрай необхідно швидко приймати стандарти ЄС для боротьби з монополіями, оскільки ми можемо перетворитися на сировинний придаток до європейських країн”.

“Те саме стосується ринку капіталу, - відмітив Лановий. – Україна має на сьогоднішній день дуже дорогі кредити на внутрішньому ринку, в той час як у Європі ці кредити становлять не більше 7%. У випадку приходу в банківський сектор європейського капіталу з його низькими відсотками - швидка лібералізація українського ринку капіталу, руху кредитів, інвестицій, фондових операцій є ключовим моментом для того, щоб забезпечити конкурентоспроможність і в у цьому секторі”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.