Нардеп Тарасюк порадив російському колезі Островському не гратися у сумнівні ігри

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 10.04.2008 17:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4943

Екс-очільник МЗС України не радить Росії грати проти усього світу.

“Особисто я втомився реагувати на різні провокаційні висловлювання російських політиків. Насправді, ключ до усіх заяв і коментарів – чи НАТО вільне в прийнятті своїх рішень від тиску Росії, чи ні. А вже в залежності від того, можна сприймати будь-які коментарі. Офіційна позиція НАТО полягає в тому, що жодна третя країна, яка не є членом Альянсу, в тому числі й Росія, ніяким чином не може впливати на процес прийняття рішень. Хочеться вірити, що це все ще так”.

Про це сказав заступник голови фракції “Наша Україна – Народна Самооборона”, голова парламентського Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк, коментуючи заяви голови комітету Держдуми Росії у справах СНД Олексія Островського про те, що питання вступу України до НАТО “безпосереднього залежить від позиції Росії, від тієї роботи, яку вона проводить у Західній Європі”. До того ж, голова комітету Держдуми РФ зазначив, що “у разі форсованого вступу України до НАТО Росія може підняти питання про приналежність Криму”.

Відносно того чи “чекає НАТО Україну”, Тарасюк нагадав, що “Росія чекала на наше приєднання до Ташкентського договору, але ми не туди не схотіли. Ми захотіли вступити до НАТО. І це питання буде вирішуватися виключно між Україною і членами Альянсу”.

На погрози підняти питання приналежності Криму, заступник голови фракції “Наша Україна – Народна Самооборона” нагадав “шановним російським політикам”, що “коли влітку 1993 року вони поставили під сумнів приналежність Севастополя Україні, за кілька днів вони отримали чітке рішення Ради Безпеки ООН, в якому однозначно говорилося про порушення російським парламентом своїх зобов’язань згідно двостороннього договору, а також норм і принципів Статуту ООН. Тим самим Рада Безпеки ООН вже тоді дала свою однозначну оцінку російським сепаратистським зазіханням”.

“Існують домовленості між країнами, які входили до складу СРСР, укладені на момент його розпаду, за якими визнаються кордони країн, сформовані на той момент, - підкреслив Тарасюк. – Ці кордони закріплені відповідними двосторонніми договорами, в тому числі Угодою 1997 року “Про дружбу, співробітництво і партнерство”. Тому в даному разі Росія немає ніяких правових підстав повертатися до перегляду існуючих кордонів. Це є провокацією”.

Народний депутат зауважив, що “спроба Росії переглянути існуючі кордони України примусить нашу державу підняти питання про приналежність російських територій, які колись належали Україні”.

Тарасюк порадив російським політикам “не гратися з усім світом”, а “подумати над тим, що потрібно їм зробити, аби українцям і грузинам закортіло б більш тісної співпраці з Росією. Очевидно, для цього потрібно приймати виважені рішення, ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі, від чого РФ відмовилася, не потрібно було здійснювати дискримінаційні заходи по відношенню до експорту продукції з України, Грузії, Молдови та інших країн СНД. Якби Росія не поводилася таким чином, не було би такого прагнення країн пострадянського простору приєднатися до загальноєвропейської євроатлантичної системи колективної безпеки, якою є Організація Північноатлантичного договору”.

Як повідомлялося раніше, нещодавно глава МЗС Росії Лавров публічно погрожував, що Росія вживатиме усіх заходів до НАТО, у разі прийняття України. НАТО офіційно звернулося до Росії за роз'ясненнями, які заходи із їхнього боку очікують країни Альянса, у разі прийняття в НАТО України і Грузії. Раніше, на самміті НАТО Президент Путін погрожував, що у разі прийняття до Альянсу, Росія знищить Україну, як державу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.