СБУ довела, що антисемітизм ОУН-УПА - не більше, ніж чекістський міф

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.04.2008 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4956

Ідеологія українських націоналістів не містила положень, які давали б підстави звинувачувати ОУН в антисемітизмі. Більш того, у лавах УПА були євреї, а націоналісти врятували багатьох евреїв від Холокосту.

Сьогодні у прес-центрі СБУ в рамках спільного з Українським інститутом національної пам’яті (УІНП) гуманітарного проекту відбулися чергові громадські історичні слухання «Євреї в українському визвольному русі».

Відкриваючи чергові Громадські історичні слухання, в.о. Голови СБ України Валентин Наливайченко наголосив на важливості порушеної сьогодні теми – спільної участі громадян різних національностей в Українському визвольному русі.

«Ми розкриваємо сьогодні правдиві документи про те, як боролися разом українці та євреї після великого Голоду з тоталітаризмом і комуністичним режимом. Ця історична правда була брутально спотворена і міфологізована – у цьому полягає цинічний злочин КДБ СРСР з розпалювання неприродної ворожнечі між українським та єврейським народами. Цей міф, створюваний впродовж багатьох десятиліть, не має права на існування», – підкреслив Наливайченко.

Із доповідями виступили Володимир В’ятрович, к.і.н., радник Голови СБУ з науково-дослідної роботи, співробітник УІНП та Олександр Іщук, к.і.н., заступник начальника науково-видавничого відділу Галузевого державного архіву СБУ.

Аналізуючи ідеологічні засади визвольного руху, які висвітлювали ставлення ОУН до євреїв, Володимир В’ятрович зазначив, що згідно з публікаціями провідних ідеологів руху, його програмних постанов, ідеологія українських націоналістів не містила положень, які давали б підстави звинувачувати ОУН в антисемітизмі. У відновленій незалежній державі євреям гарантувалися рівні громадянські права та обов’язки.

Члени ОУН були серед тих, хто рятували євреїв у роки Голокосту, свідчення чого відображені навіть у німецьких документах. Серед цих рятівників був Іван Вовчук (справжнє прізвище Федір Вовк), районний провідник ОУН Нікопольщини 1941-1943 рр., згодом, з 1944р. віце-президент підпільного парламенту Української Головної Визвольної Ради. За врятування ним родини Бакстів меморіалом Яд Вашем йому було присвоєно почесне звання «Праведника народів світу». У 1942-1943 рр. від німецьких переслідувань єврейську дівчинку Ірину Райхенберг переховувала Наталія Шухевич – дружина Головного командира УПА. Сам Роман Шухевич зробив для єврейської дівчинки документи на прізвище Рижко Ірина і, після арешту гестапівцями дружини, сховав дівчинку у монастирському сиротинці, завдяки чому вона пережила Голокост.

Керівництво визвольного руху намагалося залучити євреїв до спільної боротьби. Для цього 1950 році навіть випущено спеціальну листівку «Євреї – громадяни України», нещодавно віднайдену в ГДА СБУ. У ній, зокрема, зазначалося: «І так, як єврейські революціонери стали зі зброєю в руках на захист людських прав єврейського народу і ті права вибороли, так і ми, українські революціонери-бандерівці, стали на шлях національно-визвольної боротьби». Як і багато інших такого роду звернень, листівка закінчується цілою низкою закликів. Тут, поруч із традиційними «Смерть Сталіну і його вислужникам! Смерть московсько-большевицьким імперіалістам!», знаходимо й таке: «Хай живе держава Ізраїль і дружба між єврейським та українським народами! Хай живе Українська Самостійна Соборна Держава! Слава керівникам Українського Революційного Руху С. Бандері і генералові Т. Чупринці!».

Відомі факти про боротьбу в лавах Українського визвольного руху багатьох євреїв, особливо лікарів, що надавали медичну допомогу повстанцям.

На слуханнях Володимир В’ятрович ознайомив присутніх із інформацією зі справи Лейби-Іцика Добровського, який працював політичним консультантом у політичному відділі при командуванні УПА-Північ і діяв у підпіллі з 1941 до 1944 р., був автором відомих звернень УПА до представників народів Азії та Кавказу, а також публіцистичної роботи «Як московський царизм підкорював народи». Пізніше він був заарештований СМЕРШом у лютому 1944 і засуджений на десять років ув’язнення.

Олександр Іщук представив віднайдені в архівах СБУ документи КДБ, які свідчать про провокаційні заходи, що вживало радянське керівництво для загострення українсько-єврейських відносин.

Зокрема було продемонстровано листівку із звинуваченнями проти одного з провідників ОУН Ярослава Стецька, яка була надрукована КДБ на івриті та англійською мовою та, згідно з вказівками його керівництва, розповсюджувалася від імені єврейських організацій. Як вказав Іщук: «Листівка містить заклики, що можна однозначно розцінити як розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

Документальні матеріали об’єктивно свідчать, що історія українського визвольного руху дає багато прикладів співпраці українців та євреїв у боротьбі з тоталітарними режимами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.