Росія продемонструвала, що не жартує. На прикладі Грузії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 16.04.2008 19:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4970

Росія починає матеріалізовувати свої погрози щодо Грузії у зв'язку із бажанням цієї країни приєднатися до ПДЧ НАТО.

Президент Росії Володимир Путін доручив міністерству закордонних справ "предметно допомогти" населенню Абхазії і Південної Осетії, вже не відокремлюючи "громадян Росії". Допомога буде всебічною, і при цьому, вчорашню резолюцію Радбезу ООН з питання невизнаних республік(щодо мандату російських миротворців) Росія розцінює, як підтримку міжнародного співтовариства.

Тбілісі обіцяє "дати адекватну відповідь на спробу Москви юридично оформити стосунки" з невизнаними республіками, Рада національної безпеки під головуванням президента Михайла Саакашвілі зібралася на екстрене засідання.

У повідомленні МЗС говориться: "Доручення спрямовані на реалізацію проголошеного курсу російського керівництва на надання, відповідно до норм міжнародного права, предметної підтримки населенню двох республік, що проживають в них, російських громадян, зокрема, з урахуванням... рекомендацій, висловлених Державною Думою".

Виконання доручень Президента дозволить створити механізми "всебічного захисту має прав, свобод і законних інтересів російських громадян, що проживають в Абхазії і Південній Осетії", мовиться в повідомленні МЗСу. Уряду Російської Федерації доручено, в цих цілях, взаємодіяти з фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії, включаючи організацію співпраці в торговельно-економічній, соціальній, науково-технічній областях, у сфері інформації, культури і освіти, зокрема із залученням російських регіонів.

Основна зміна - те, що відтепер не йдеться про підтримку виключно громадян Росії, що проживають на території двох республік. Ця обмовка і раніше була формальною, оскільки майже у всіх є російські паспорти, проте показова. Тепер тон змінився.

"Головним мотивом всіх наших дій на цьому напрямку є турбота про інтереси населення Абхазії і Південної Осетії, зокрема російських громадян, що проживають там. - мовиться в повідомленні МЗС. - За роки тривалих конфліктів жителі цих невизнаних республік опинилися в тяжкому положенні. Вони фактично були позбавлені можливості реалізувати універсальні права на гідне життя і стійкий розвиток. Їх положення посилюється діями Тбілісі, який ігнорує можливості існуючих механізмів для налагодження нормальних економічних стосунків, вирішення соціальних проблем в Абхазії і Південній Осетії".

У Сухумі заявляють, що доручення МЗС Росії по Абхазії і Південній Осетії, дане Путіним - крок у напрямку визнання незалежності республік. "Доручення президента Росії уряду РФ відносно Абхазії і Південної Осетії є ще одним кроком, що наближає незалежність наших республік", - заявив "Інтерфаксу" в середу глава МЗС Абхазії Сергій Шамба.

"Фактично Абхазія зараз стоїть на фінішній прямій перед стрічкою, за якою, - визнання нашої незалежності, - підкреслив міністр. - Ці рішення - послідовний і рішучий крок з боку Росії на вибудовування цивілізованих відносин з Абхазією і Південною Осетією. За цими рішеннями розпочнеться бурхливий розвиток економічних відносин між Росією і нашими республіками".

"Визнання паспортів, по суті, повинне і означати визнання нашої республіки з боку Росії. Не квапитимемо події, але ми сподівалися на таку послідовну, поступальну ходу на шляху до цієї мети. Тому те, що відбувається, нас не дивує - це результат процесу, які здійснюється якийсь час", - заявляє Шамба.

"Після визнання незалежності Косово мир змінився, і кроки Росії по відношенню до Абхазії і Південної Осетії тільки підтверджують це", - заявив міністр.

Коментуючи заяву МЗС РФ про те, що здійснювати консульські функції в Абхазії і Південній Осетії будуть органи МЗС на півдні Росії, Шамба відмітив, що коли в Абхазії буде відкрито представництво Росії, "тоді можна буде говорити про встановлення дипломатичних відносин між РФ і Абхазією". "Поки такого рішення ще немає", - сказав він.

Тріумфують і в Південній Осетії - там доручення президента теж розцінили як перший крок до визнання. "Це початок визнання незалежності наших держав. Це фактична реалізація всіх методів, про які згадував президент РФ, кажучи що вони не повторюватимуть косовский варіант, і у Росії є свої заготовки ", - сказав глава МЗС невизнаної республіки Південна Осетія Мурат Джіоєв.

Грузія готує адекватну відповідь

Тбілісі розцінює дії Росії по встановленню юридичних відносин з Абхазією і Південною Осетією як спробу ущемити суверенітет Грузії, заявив в середу журналістам грузинський госминистр з питань Євроінтеграції Георгій Барамідзе.

"Спроби російської сторони юридично оформити відношення з сепаратистськими регіонами Грузії отримають реакцію з боку уряду, держави і народу Грузії. Про це повинні знати в Росії і усвідомлювати всі наслідки провокаційних кроків", - сказав Барамідзе.
За його словами, "будь-які дії російської сторони, направлені на утиск суверенітету і здійснення фактичної анексії території Грузії отримають адекватну відповідь".
Як повідомили "Інтерфакс" в Госканцелярии Грузії, в ці хвилини проходить термінове засідання Ради національної безпеки країни.

У свою чергу голова парламентського комітету із зовнішніх зв'язків Костянтин Габашвілі заявив: "Дії Росії схожі на агресію. Москва без офіційного визнання Абхазії і Південної Осетії робить дії по фактичній анексії територій Грузії".

Замість післямови: українські державні керівники, зокрема Президент Ющенко закликав українців не перейматися емоційними заявами російських політиків і керманичів. Мовляв, подібний сплеск емоцій був, коли до НАТО приймали Польщу та країни Балтії.

Проте, кроки Путіна щодо розчленування Грузії є застереженням для нас та доказом для пана Ющенка, що його радники помилилися.

Із того, що відбулося сьогодні треба терміново зробити належні висновки. Зокрема, щодо політичних, громадських, релігійних організацій, які контролюються російськими спецслужбами та агентів впливу Москви в українському державному керівництві. При тому, окремої уваги державних органів влади потребує діяльність ФСБ та ГРУ МО РФ на території Криму та південних областей. Особливо їхня агентура із числа колишніх офіцерів діючого резерву КДБ.

Не важко здогадатися, що наступним кроком Путіна буде щось типу захисту інтересів росіян у АР Крим. І до цього потрібно бути готовими.

Втім, те, що відбулося сьогодні вчергове підтверджує, що Росія є потенційним агресором, отже де-факто денонсувала свої зобов'язання щодо гарнтій територіальної цілісності та державного суверенітету України. Це - цілком достатня підстава, щоб де-юре денонсувати порушені міжнародні домовленності та поновити ядерний "охолоджувач" апетитів кремліських керманичів.

За матеріалами російських інформагенцій


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.