Президент Ющенко сьогодні присвятив себе безбатченкам

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 17.04.2008 17:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4976

У Донецьку, під головуванням Президента України Віктора Ющенка, відбувається Всеукраїнська нарада “З любов'ю та турботою до дітей”, присвячена проблемам дітей-сиріт, дітей-інвалідів, багатодітним родинам, боротьбі з дитячою злочинністю та безпритульністю.

На початку наради Президент зазначив, що державна політика в цій сфері, в останні два роки відзначилася певними успіхами, проте залишаються невирішеними і потребують вдосконалення ще багато її аспектів – зокрема йдеться про необхідність створення цілісної та ефективної державної системи із захисту дитинства, повідомляє прес-служба.

«Не може бути, щоб проблемою дитини, молодої сім'ї, мами займалися дев'ять міністерств», – сказав він.

Серед позитивних зрушень, що відбулися за останні два роки, Президент назвав зупинення негативних тенденцій 2000-2005 років щодо зменшення кількості усиновлених дітей. Ющенко зазначив: через втілення рішень, прийнятих на подібних до сьогоднішньої нарадах, також вдалося збільшити кількість дітей, які взяли на виховання до прийомних сімей та дитбудинків сімейного типу. «Є обнадійливі показники, однак нам потрібні набагато глибші, ефективніші дії», – сказав він.

На переконання Глави держави, загалом політика усиновлення потребує лібералізації, у тому числі це стосується усиновлення українських дітей іноземними громадянами. «Я наполягатиму на спрощенні процедур усиновлення дітей для українських громадян та вдосконаленні системи підготовки до усиновлення в цілому», – сказав Президент. Він нагадав, що направив до парламенту законопроект про покращення державної підтримки сім'ям, які усиновили дитину, і висловив сподівання, що він буде підтриманий так само, як буде ратифікована Конвенція про захист дітей і співробітництво з питань міжнародного усиновлення.

Глава держави окремо зупинився на питаннях, пов'язаних з дитбудинками сімейного типу і прийомними сім'ями. Він зокрема зазначив, що у розрізі регіонів ситуація із залученням дітей-сиріт до таких форм виховання є різною та попередив керівників областей і районів – робота у цьому напрямку буде одним з критеріїв оцінки їхньої діяльності за підсумками першого півріччя. У цьому контексті він відзначив, що в 65 адміністративно-територіальних одиницях України протягом 2007 року не було створено жодної прийомної сім'ї та дитячого будинку сімейного типу. Президент також наголосив: місцева влада несе відповідальність за забезпечення таких дитячих будинків житлом, меблями, технікою, транспортом.

У зв'язку з цим він назвав особливо гострим питанням значну кількість порушень житлових і майнових прав дітей. Ющенко доручив головам ОДА у двохмісячний термін подати до Секретаріату Президента та Міністерства у справах сім'ї, молоді та спорту інформацію про стан закріплення житла за дітьми, позбавленими батьківського піклування та сиротами. На особливому контролі Генпрокуратури, за його словами, має перебувати проблема відчуження майна дітей для запобігання будь-яким незаконним діям з таким майном. Окрему увагу Президент звернув на необхідність поновити порушені права дітей.

Глава держави, окрім того, торкнувся питання збільшення допомоги на дітей, які перебувають під опікою. «Це традиційна для України форма допомоги дітям-сиротам», – сказав він, нагадавши, що парламент нарешті прийняв законодавчу пропозицію Президента встановити допомогу дітям-сиротам у розмірі, не менше двох прожиткових мінімумів на місяць. Такий крок, на переконання Ющенка, стане серйозним соціальним стимулом для того, щоб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, брали під опіку.

Говорячи про матеріальне забезпечення багатодітних родин, Глава держави нагадав про успішну реалізацію благодійного проекту «Зігрій любов'ю дитину», який передбачає допомогу з боку бізнесу – насамперед у вирішенні житлових проблем – родинам, в яких 10 і більше дітей.

Щодо державних механізмів надання допомоги таким сім'ям, Президент запропонував встановити єдиний їх облік, уніфікувати надання цим родинам соціальної допомоги і послуг, а також запровадити для них пільгові дострокові кредити, перш за все на будівництво житла.

Глава держави також наголосив на необхідності забезпечення ширшого доступу до освіти, зокрема вищої, дітям з багатодітних родин, дітям-сиротам та інвалідам. За його словами, Міністерство освіти та науки при формуванні держзамовлення на 2008-2009 навчальний рік має врахувати особливий статус таких дітей.

Президент поставив вимогу до уряду та місцевої влади більш уважно поставитися до проблем інвалідів. Для таких дітей, за його словами, мають бути створені можливості безперешкодного пересування і доступу до громадських установ, оздоровлення, забезпечення їх засобами пересування. У цьому контексті він особливо підкреслив важливість ефективної роботи будинків для дітей-інвалідів. За його словами, Генеральна прокуратура має здійснити комплексну перевірку всіх будинків-інтернатів на предмет виявлення порушень прав дітей, в тому числі у питанні їх своєчасного встановлення на облік щодо усиновлення.

Окремо Президент зупинився на проблемі дитячої злочинності та насильства проти дітей. За статистикою, зазначив він, протягом 2007 і першого кварталу 2008 рр. відбувся певний спад дитячої злочинності – водночас за останній рік різко зросла кількість дітей, які стали жертвами злочинів. Реагуючи на такі тенденції, слід насамперед суттєво посилити діяльність відповідних правоохоронних структур, зокрема кримінальної міліції у справах дітей, наголосив В. Ющенко. Він очікує від міністра внутрішніх справ аналізу діяльності цього підрозділу і «належного штатного та організаційного наповнення цієї служби».

Глава держави оцінив як малоефективне втілення Державної програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності на 2006- 2010 роки. У деяких регіонах, додав він, існує гостра потреба у розширенні мережі притулків для дітей. Водночас Президент відзначив необхідність «забезпечити суворий державний контроль» за притулками, які останнім часом відкриваються різноманітними благодійними фондами та релігійними організаціями.

Президент, крім цього, звернувся до Верховного Суду та Державної судової адміністрації з проханням прискорити розгляд справ про позбавлення недобросовісних батьків батьківських прав (щороку близько 3000 справ не розглядаються і переносяться на наступний рік).

«У цьому контексті гостро ставлю питання перед Генеральною прокуратурою України про суворий нагляд щодо недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми», – сказав він. Ющенко також вважає, що ГПУ варто переглянути методику нагляду за діяльністю органів і служб у справах дітей і приділити першочергову увагу конкретним питанням захисту прав, свобод та інтересів окремо взятої дитини, а не закладів, де утримуються діти.

Від Міністерств освіти, внутрішніх справ, сім'ї, молоді та спорту Глава держави очікує розробки «комплексної і сучасної програми захисту дітей від насильства», у тому числі в школі та по дорозі додому.

У контексті цих питань Президент також звернув увагу на важливість очищення українського інформаційного простору від пропаганди та демонстрації насильства і жорстокості. «Нам потрібно зупинити цю справжню атаку проти суспільної моралі і натомість розгорнути якнайширшу суспільну і медійну активність для поширення і популяризації в Україні наших традиційних цінностей», – наголосив Ющенко.

У нараді беруть участь: секретар РНБОУ Раїса Богатирьова, віце-прем'єр-міністр Іван Васюник, Міністр освіти та науки Іван Вакарчук, Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, інші посадовці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.