Луценко думає, що кулемент - панацея від злочинності

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.04.2008 13:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4993

Лідер “Народної самооборони”, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко переконаний, що в Україні необхідно відновити смертну кару – але з відстрочкою в 10 років.

Про це він сказав учора на прес-конференції.

«Упродовж цього періоду засуджений до страти матиме можливість оскаржити рішення суду в усіх інстанціях, передбачених законодавством», – сказав Юрій Луценко.

Міністр мотивував свою позицію тим, що нині «один із трьох злочинів вчиняється раніше судимими громадянами, а у двох із чотирьох злочинів жертвами стають дві й більше осіб».

Юрій Луценко переконаний, що запровадження смертної кари обов’язково призведе до зменшення кількість злочинів в Україні. «Злочинець має знати, що вищий суд є і на цій землі», – зауважив лідер «Народної самооборони».

Разом з тим Юрій Луценко висловив сумнів, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить рішення про відновлення смертної кари. «Зараз у парламенті знаходиться низка важливих законопроектів, скерованих на реформування органів внутрішніх справ України, протидію корупції та злочинності. Однак у нинішньому стані Верховна Рада не спроможна ефективно працювати», – зазначив міністр.

Юрій Луценко все ж розраховує, що Верховна Рада приділить окремий день для розгляду законопроектів, які ініціювало МВС.

Замість післямови. Головним стримуючим суспільним фактором, як свідчить досвід, є не саме покарання, а його невідворотність, тобто, неможливість уникнути справедливого вироку.

Другою складовою є ставлення суспільства до злочинців. Наприклад, у європейських країнах сам факт позбавлення людини волі - вже створює їй відчутний дискомфорт у суспільстві. На довгі роки після відбуття покарання.

А що в Україні? Чи може шановний пан Луценко стверджувати, що у 98% кримінальних справ підслідності МВС до відповідальності притягуються саме ті, хто скоїв злочин, а не той, хто під тортурами визнав себе винним? Чи може він стверджувати, що те ж саме не відбувається у справах підслідності ГПУ? Чи у МВС назавжи покінчено із практикою замовного криміналу? Напевно, що ні, бо це вже буде явною брехнею.

Подивіться на кінопродукцію, особливо російського виробництва, яка заполонила телеекрани! Герої серіалів - як правило, звичайнісінький криміналітет, який чомусь подається як бізнесмени. Що виховує така кінопродукція? Нетерпимість до злочинів? Навпаки, суспільству нав'язується думка про те, що розбагатіти можна тільки у злочинний спосіб.

Я вже мовчу про наглу, неприховану корупцію та зловживання посадових осіб, із якими кожен громадянин стикається мало не кожного дня.

І що в цій ситуації дасть поновлення сметрної кари? Узаконене вбивство непокірних чи занконний метод кримінальних розборок? Тільки не справедливість.

Чи не так?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.