Україна звернулася до ООН щодо братніх обіймів Росії

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 22.04.2008 15:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=4995

МЗС України офіційно звернулося до ООН із приводу погроз, що звучать на адресу нашої державі від російських державних керівників.

У штаб-квартирі ООН як офіційний документ Генассамблєї ООН поширено заяву МЗС України, що «стосується антиукраїнських заяв високопоставлених офіційних осіб Росії відносно суверенітету і територіальної цілісності України».

Про це повідомляе інформаційний центр ООН.

«З урахуванням того, що позиція, висловлена Російською Федерацією, може мати непередбачувані наслідки для миру і безпеки, прошу розповсюдити зазначений лист і додаток до нього як документ Генеральної асамблеї за пунктом 12 порядку денного», - йдеться в супровідному листі постійного представника України при ООН Юрія Сергєєва.

В заяві МЗС України підкреслюється, що воно серйозно стурбоване оприлюдненими в останні дні заявами офіційних осіб Російської Федерації відносно України. У ній йдеться, що «ці заяви, що мають відверто антиукраїнський характер, ставлять під сумнів територіальну цілісність України і є прямим втручанням в її внутрішні справи».

У документі наголошується, що, виходячи з прагнення укріпити міжнародний мир і безпеку, Україна відмовилася від третього за величиною в світі ядерного арсеналу. Зі свого боку, ядерні держави, у тому числі і Російська Федерація, надали Україні гарантії безпеки, закріплені в Будапештському меморандумі 1994 року.

«Абсолютно неприйнятним є те, що Російська Федерація як одна зі сторін Меморандуму і постійний член Ради безпеки Організації Об’єднаних Націй, на яку покладається відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки, робить недружні кроки відносно України, ставить під сумнів її територіальну цілісність і її суверенне право ухвалювати рішення щодо власного зовнішньополітичного вибору», - йдеться в заяві.

У ній йдеться, що в цій ситуації стає все більш очевидним, що євроатлантичний вибір України - єдиний спосіб гарантувати безпеку держави.

Як повідомлялося раніше Президент Путін у своєму виступі на закритому засіданні самміту НАТО неоднозначно натякнув на можливість розчленування України у разі приєднання до ПДЧ НАТО. Як стало відомо, у розмові із Президентом США Бушем Путін прямо сказав, що Росія може знищити Україну, як державу.

Начальник Генштабу ЗС РФ генерал армії Юрій Балуєвський заявив, що Росія буде змушена для забезпечення своєї безпеки вжити заходи військового та іншого характеру у разі вступу до НАТО України і Грузії.

Раніше Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія робитиме все, щоб не допустити вступу України і Грузії в НАТО.

Ще раніше - Президент Путін погрожував націлити на територію України ядерні ракети у разі приєднання до ПДЧ НАТО.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.