Москаль намагається відділити бізнес від Бога

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 23.04.2008 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5003

В Україні більшість новостворених релігійних організацій – це комерційні проекти, керівники яких, під виглядом проповіді слова Божого, ставлять за мету особисте збагачення за рахунок громади віруючих.

Про це в інтерв’ю сказав народний депутат від фракції Блоку “НУНС”, Голова парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією Геннадій Москаль, коментуючи свій законопроект “Про внесення змін до Закону “Про свободу совісті та релігійні організації” (з метою запобігання діяльності релігійних культів деструктивного типу та тоталітарних сект).

“Перетворювати Україну в комерційний проект для зарубіжних сект – недопустимо”, - наголосив Москаль.

“Європа вже давно позбулась релігійних організацій, які проводять деструктивну діяльність, законодавчо їх “приструнивши”, а Україна широко відкрила для них свої кордони завдяки недосконалій системі реєстрації, контролю і відповідальності”. - підкреслив нардеп.

В якості яскравого прикладу такої релігійної організації, народний депутат навів “Посольства Божого” та її керівника Сандея Аделаджі, діяльність якої заборонена в багатьох країнах, в тому числі і в Росії.

Москаль зазначив, що законопроект пропонує цілий ряд новацій, які унеможливлюють зловживання свободою совісті з боку релігійних організацій в Україні.
Зокрема, пропонується заборонити іноземним громадянам входити до складу керівних органів і займати керівні посади в релігійних організаціях. “Вони можуть бути тільки місіонерами, це загальноприйнята світова практика”, - зазначив Москаль.

“Якщо керівний центр релігійної організації перебуває за межами України, то пропонується передбачити, що йому не може належати на праві власності нерухоме майно а також об’єкти, які визнані пам’ятками архітектури, - продовжив народний депутат. - Культову діяльність, релігійні зібрання, обряди, церемонії релігійні центри мають право здійснювати на території тих регіонів України, де вони і їхні релігійні громади зареєстровані у встановленому порядку. Для реєстрації релігійного центру на території України релігійні об’єднання повинні мати громади відповідного віросповідання не менше ніж в 14 регіонах України. Якщо надходить фінансова допомога релігійній організації, то кошти понад 50 тисяч грн. пропонується перераховувати через банківські рахунки”.

“Утворювати нове релігійне об’єднання можуть не менше 10-ти релігійних громад єдиного віросповідання, які вже зареєстровані на території України”, - додав Геннадій Москаль.

Серед нововведень, які пропонуються законопроектом, він також назвав створення Державного реєстру релігійних організацій та пряму заборону релігійним організаціям займатися цілительством і знахарством.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.