Прем'єри Тимошенко і Зубков визначили пріоритети

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 29.04.2008 14:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5017

Переговори Прем'єрів РФ та України завершилися продуктивно - визначені стратегічні напрямки двосторонньої співпраці.

Про це повідомила на прес-конференції Юлія Тимошенко.

Прем'єр України назвала ці стратегічні домовленості:

“Перший пріоритет. Україна стала членом СОТ, а Росія найближчим часом стане членом ВТО. Україна в цьому процесі допоможе Росії настільки, наскільки матиме можливості. І вже зараз взаємини в сфері торговельно-економічної співпраці потрібно вибудовувати у відповідності і з урахуванням норм і правил СОТ.

Другий пріоритет пов'язаний з тим, що після врегулювання тактичних газових проблем, ми повинні обов'язково перейти до побудови стратегічної співпраці. І цей другий пріоритет - підписання стратегічних довгострокових угод на постачання природного газу до України і здійснення транзиту російського природного газу через територію України в європейські країни. Краще б, якби угода була підписана на 10 і більше років, щоб ми просто бачили - наскільки ми перспективно і прогресивно рухаємося один для одного.

Третій пріоритет стосується співпраці в атомній енергетиці і ядерних матеріалів. Тут пріоритети поділяються на дві частини: наша співпраця із продовженнюя ресурсу діючих атомних електростанцій і будівництво нових АЕС.

І наступний пріоритет в цій галузі – це наша безумовна і повна співпраця в системі виробництва ядерного палива. Це торкається і сумісного освоєння родовищ урану і цирконію, і участі України в діяльності Міжнародного центру із збагачення урану. Я думаю, якщо ми зможемо реалізувати ці два пріоритети в системі атомної енергетики, то Україна стабільно забезпечуватиметься ядерним паливом.

П'ятий пріоритет, який ми сформували, – якраз протокол по цьому пріоритету ми підписали - це виробнича кооперація.

Шосте, про що я хотіла сказати, і що ми зафіксували як пріоритет – це реалізація спільних проектів в сфері авіабудування. Але не просто реалізація спільних проектів, а йдеться про інтеграцію російського підприємства ВАТ «Об'єднана авіабудівна корпорація» і українських авіабудівних підприємств. Тобто, ми говоримо, що у нас є всі підстави провести переговори про об'єднання інтелектуальної власності, про виробничу кооперацію. Ми можемо спільно освоїти ринки саме тих літаків, які сьогодні потрібні світу, не тільки двом нашим країнам.

Пріоритет номер сім – це співпраця України і Росії у сфері космічної промисловості. І йдеться про створення єдиного навігаційного простору України і Російської Федерації на базі системи ГЛОНАСС. Ну, власне кажучи, йдеться і про інші глобальні навігаційні супутникові системи. Це той пріоритет, який визначений в Протоколі, який є основою для нашої співпраці.

Пріоритет номер вісім – це забезпечення сумісних проектів в системі побудови логістичних центрів, зокрема в країнах, що межують з Російською Федерацією і Україною. Зокрема, тут йдеться про Польщу, Угорщину і Словацьку Республіку.

Окрім цього, окремо про це сказав Віктор Олексійович, і це стало нашим дев'ятим пріоритетом, – це наша сумісна партнерська, на паритетних умовах, діяльність по забезпеченню безпеки судноплавання, захисту морського середовища, а також транспортного сполучення в Керченській протоці і Азово-чорноморському басейні. Один з таких предметів – будівництво транспортного переходу. Це те, про що ми домовилися, і що ми повинні почати розробляти буквально в найближчі дні.

І останній, десятий, пріоритет про яке я хотіла б сказати – це побудова на базі сумісних документів (до 1 серпня така програма повинна бути створена) співпраці у сфері нанотехнологій.

Ось те, про що ми говорили. І, безумовно, обговорили нашу співпрацю у сфері агропромислового комплексу, визначили декілька пунктів для співпраці.

Я думаю, що 10 пріоритетів - це дуже конкретний підхід. Потрібно, щоб наша співпраця не просто обговорювалася на засіданнях комітетів і комісій, але і стало реальністю, дало економічний результат нашим двом країнам.

Переговори, на мій погляд, пройшли дуже конструктивно. Вони були чудово підготовлені двома командами.

Хотіла б зараз виразити подяку і Віктору Олексійовичеві за таку роботу, і двом нашим командам - Росії і України, які змогли провести цю роботу в дуже короткі терміни. А найголовніше – я упевнена, що наші дві команди зможуть ці пріоритети ще і в життя упровадити, що дуже важливе”.

Прем’єр-міністр Російської Федерації Віктор Зубков задоволений результатами 3-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської Міждержавної комісії, яке відбулося сьогодні в рамках робочого візиту російської Урядової делегації в Україну. За його словами, засідання проходило у конструктивній атмосфері, а з кожного питання, яке обговорювалося, прийняті окремі протоколи.

Прем’єр-міністр Російської Федерації заявив про позитивну динаміку розвитку україно-російських відносин. “Торгово-економічні відносини розвиваються динамічно: за минулий рік товарообіг досяг 30 мільярдів доларів, але наші можливості значно більші”, - підкреслив Віктор Зубков. Він висловив надію, що робота з Юлією Тимошенко буде успішною. “У нас багато питань, які необхідно вирішити, але ми їх вирішимо”, - заявив російський Прем’єр-міністр.

Віктор Зубков також повідомив, що між урядами України та Російської Федерації досягнуто домовленості про поновлення виробництва літака Ан-124-100 “Руслан” вже в третьому кварталі поточного року.

За словами Керівника російського Уряду документи, підписані за підсумками 3-го засідання Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської Міждержавної комісії, визначать позитивну перспективу взаємодії України та Російської Федерації на майбутнє.

Прем’єр-міністр Російської Федерації підкреслив, що російська Урядова делегація надзвичайно задоволена підсумками переговорів.

Віктор Зубков упевнений, що за підсумками роботи Міжурядового комітету російська урядова делегація зробила один ключовий висновок: ще більше зусиль і політичної волі і всі питання, виходячи із взаємної зацікавленості, будуть вирішені.

“Немає такої сфери, де наші країни не домовились би про співпрацю”, - зазначив Прем’єр-міністр Російської Федерації Віктор Зубков.

Керівник російського Уряду також повідомив, що 4-те засідання Комітету з питань економічного співробітництва україно-російської Міждержавної комісії відбудеться у вересні в Москві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.