Росія остаточно відмовилася від українських РЛС

Автор/джерело -  © News,ru



Дата публiкацiї - 2.05.2008 21:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5031

Російська система попередження про ракетний напад зможе ефективно працювати й не одержуючи інформацію з українських радіолокаційних станцій, розташованих у Мукачевому й Севастополі/

Про це сьогодні заявив заступник командуючого Космічними військами РФ генерал-лейтенант Олександр Лопатін.

"Наші плани про відмову від використання про цих станцій не змінилися", - сказав генерал.

За його словами, радіолокаційна станція системи попередження про ракетний напад що будується в Армавірі (Краснодарський край), здатна повністю прикрити південно-західний ракетонебезпений напрямок, на який орієнтовані колишні радянські станції в Мукачевому й Севастополі.

Нагадаємо, що радари "Дніпро" під Севастополем і Мукачевому були прийняті в експлуатацію в 1979 році. Під час розпаду СРСР радари були оголошені власністю України. В 1992 році Москва й Київ підписали міжурядовий договір про оренду станцій на 15 років із платньою в розмірі 840 тисяч доларів на рік.

Відповідно до російсько-української угоди, інформація із цих РЛС, здійснюючих спостереження за космічним простором над Центральною й Південною Європою, а також Середземномор'ям, надходила на центральний командний пункт СПРН(Солнєчногорск) Космічних військ РФ.

Однак у лютому 2006 року Міноборони України порушило питання про збільшення Росією плати за утримання РЛС, тоді ж РЛС були передані в управління Національному космічному агентству України (НКАУ). В 2006 році обсяг компенсацій витрат української сторони, РФ був збільшений майже вдвічі, і, по даним НКАУ, склав 1,5 млн. доларів. Аналогічний обсяг компенсації виплачувався в 2007 році й був попередньо погоджений на 2008 рік.

12 лютого 2008 року Президент Росії підписав закон "Про денонсацію угоди між урядом РФ і урядом України про засоби систем попередження про ракетний напад і контроль космічного простору".

Діючі українські станції, як передбачається, замінять РЛС "Волга" у Барановичах (Білорусь), а також нова РЛС типу "Воронєж-ДМ", що будується в Армавірі(РФ) із травня 2006 року. Перше пробне включення РЛС здійснено ще в грудні 2006 року.

Станція повинна забезпечити спостереження в секторі від Північної Африки до Китаю, включаючи території привабливою ракетною зброєю Ірану, Пакистану й Індії. Дальність виявлення цілей 4,2 тисячі кілометрів з можливістю збільшення до 6 тисяч.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.