Висока ціна на газ - податок на незалежність

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 6.05.2008 13:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5046

Україні необхідно провести переговори з країнами Середньої Азії для пошуку шляхів постачань газу напряму.

Про це в інтерв’ю сказав голова парламентського комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, член фракції «Наша Україна-Народна Самооборона» Микола Мартиненко.

Коментуючи наслідки для української економіки можливого підвищення ціни на російський газ, Микола Мартиненко відзначив, що цей складний шлях вже пройшли наші сусіди і це - «ціна за позбавлення від політичної залежності».

Він також відзначив, що «ціновий удар можна і потрібно пом’якшити, це цілий комплекс кроків на рівні як держави, так і бізнесу: і ефективна програма з енергозбереження, і збільшення власного видобутку газу, і альтернативні джерела енергії… Часу у нас дуже мало, однак, на жаль, я не бачу тут рішучих кроків виконавчої влади», - сказав Микола Мартиненко.

Голова профільного комітету Верховної Ради критично оцінив політику уряду щодо видобутку власного природного газу, який зменшується вже другий рік поспіль.

«По суті, Україна робить перехресне субсидіювання російських та середньоазіатських виробників. З одного боку, платимо великі гроші за імпортований газ, котрий іде на розвиток іноземних економік. З іншого – зменшуємо ціну на газ власного виробництва настільки, що у підприємств не вистачає коштів навіть на підтримання обсягів видобутку. Минулого року інвестиції в галузь склали трохи більше 200 млн. гривень. Хоча для збільшення власного видобутку необхідно щороку вкладати мінімум 500 млн. доларів. Тому уряд має створити прозорі та привабливі умови для залучення інвесторів», - вважає Микола Мартиненко.

Коментуючи квоту «Газпрому» в 7,5 млрд. кубометрів газу для продажу на внутрішньому ринку України, голова парламентського комітету з ПЕК виступив за те, щоб наступного року її не було взагалі. Для цього, за його словами, комітет з ПЕК працює над дуже складним та концептуальним законопроектом про основи функціонування ринку природного газу в Україні.

«Щоб питання про продаж газу на території України вирішувався не шляхом тиску чи незрозумілих домовленостей, а згідно з цивілізованими світовими стандартами», - наголосив Микола Мартиненко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.