Від сьогодні в Росії новий Президент

Автор/джерело -  © News,ru



Дата публiкацiї - 7.05.2008 14:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5055

Сьогодні в Москві новообраний президент Російської Федерації Дмітрій Медвєдєв офіційно заступив на посаду голови держави.

Урочиста церемонія інавгурації відбулася у Великому Кремлівському палаці.

Виступаючи перед присутніми, Медвєдєв заявив, що вважає своїм головним завданням подальший розвиток громадянських і економічних свобод. "Вважаю своїм найважливішим завданням подальший розвиток громадянських і економічних свобод, створення нових, найширших можливостей для самореалізації громадян, громадян, вільних і відповідальних як за свій особистий успіх, так і за процвітання всієї країни", - заявив Медведев в своїй інавгураційній промові. Він запевнив, що "працюватиме з повною віддачею сил".

Президент Росії додав, що потрібно "максимально використовувати" шанс зробити Росію "однією з найкращих країн світу".

Раніше президент заявляв, що не дивлячись на певний досвід, нові обов'язки для нього все одно "дуже серйозний моральний тягар". Він підкреслив, що вважає важливим, щоб передача влади не порушила звичайного життя в країні, "щоб країна таких змін не відчула".

За оцінкою Медвєдєва, "сильна розвинена держава тим і відрізняється, що в процесі передачі влади не відбувається нічого драматичного - доходи громадян як росли, так і ростуть, діти в школу як ходили, так і ходять тощо".

Церемонія інавгурації третього Президента Росії не зазнала принципових змін і відбулася за сценарієм, аналогічним до того, який був у 2000 і 2004 рр. при вступі на посаду Путіна.

Дмітрій Медвєдєв виголосив клятву, поклавши руку на російську Конституцію. Цей особливий екземпляр основного закону країни, переплетений у темно-червону шкіру із золотим тисненням, зберігається в бібліотеці президента Росії в Кремлі.

Після цього наступник Путіна отримав Знак Президента - важкий золотий хрест на ланцюзі. На одній ланці значиться ім'я першого Президента Росії, на ще двох - другого. Після цього Дмитро Медвєдєв прийняв парад президентського полку на Соборній площі. Артилерійський салют завершив церемонію.

Церемонію інавгурації транслювали в прямому ефірі провідні російські телеканали.

Українська еліта не приїхала на інавгурацію

Українська еліта не удостоїла своєю увагою інавгурацію нового президента Росії Дмітрія Медвєдєва. Втім, росіяни особливо і не наполягали на присутності вітчизняних політиків на церемонії.

Представляв Україну на інавгурації тільки виконуючий обов'язки посла України в Росії Олег Дьомін. Президент України Віктор Ющенко відразу відмовився від можливості поїздки на інавгурацію Дмитра Медведєва. За словами президента, на цю подію запрошені лише посли іноземних держав. Тому й лідерові Української держави їхати з поздоровленнями не пристало.

Прем'єр Юлія Тимошенко також не висловила бажання побачитися з наступником Путіна. "Ми цього й не планували", - відповіла прес-секретар прем'єра Марина Сорока. Не потиснули руку новоспеченому президентові і українські комуністи. У ЦК Компартії відзначили, що поїздка на інавгурацію когось з керівництва партії не передбачалася.

Навіть вірний "Єдиній Росії" лідер "регіоналів" Віктор Янукович відмовився від думки відвідати Білокам'яну. "Він не планував витрачати свої вихідні дні на поїздку до Москви", - повідомила депутат від Партії регіонів Ганна Герман. Мабуть, екс-прем'єр вирішив, що віддав борг честі ще на з'їзді "Єдиної Росії", коли кандидатура Дмітрія Медвєдєва була офіційно затверджена керівництвом партії. Тоді Януковичу вдалося лише швидко переговорити з Медвєдєвим.

Екс-міністр закордонних справ Анатолій Зленко пояснює, що тільки приймаюча сторона визначає, кого запрошувати на церемонію інавгурації. "Приїжджати без запрошення можуть гості, що лише цікавляться, але ніяк не високопоставлені", - вважає дипломат. І все свідчить про те, що українців просто ніхто й не кликав до Москви.

Російська сторона всіма можливими способами підкреслює, що інавгурація - це справа внутрішньополітична, тому й не вимагає присутності високопоставлених іноземних гостей.

У 2004 році інавгурація Володимира Путіна відбувалася "по-сімейному", і була присутня на церемонії переважно російська еліта: колишній президент СРСР Михайло Горбачов, дружина екс-президента Росії Бориса Єльцина Наїна і інші почесні гості. Для порівняння, на інавгурацію Президента України Віктора Ющенка з'їхалися відомі зарубіжні лідери: держсекретар США Колін Пауелл, генсек Ради Європи Тері Девіс, президент Польщі Олександр Квасьневський і екс-президент Лех Валенса, а також екс-президент Чехії Вацлав Гавел.

Росію на заході скромно представляв спікер Ради Федерації Сергій Міронов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.