Україна готова віддати «Газпрому» трубопроводи?

Автор/джерело -  © «Обозреватель»



Дата публiкацiї - 14.07.2006 20:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=506

Новий глава НАК «Нафтогаз України» Олександр Болкісєв погодився з ідеєю участі російського «Газпрому» в управлінні українськими трубопроводами. Проте натомість він вимагає виключити швейцарську Rosukrenergo з схеми постачань газу на Україну, пише газета «Коммерсантъ».

Болкісєв заявив, що компанія домовилася з «Газпромом» про збереження цін на газ, що імпортувався на Україну, на рівні $95 за тисячу кубометрів до кінця року.

Він підкреслив, що ставка на транзит газу через Україну є одним з інструментів впливу на «Газпром» в питанні визначення ціни постачань газу в країну: «Якщо буде змінена ціна, ми можемо переглянути умови транспортування». А щоб додатково зацікавити «Газпром» в збереженні цін на колишньому рівні, пан Болкісєв вперше публічно погодився з пропозицією російської монополії реанімувати МКУГТС.

Консорціум створений в 2004 році на паритетних початках «Газпромом» і «Нафтогазом». Російська сторона внесла свій внесок до статутного капіталу ($17 млн), українська – ні. Пан Болкісєв розповів, що на переговорах 6 липня розглядали весь комплекс питань МКУГТС – від будівництва магістральних трубопроводів від Ужгороду до Новопскова і Александрова Гаю до спільного управління з «Газпромом» газотранспортною системою України.

Глава НАК закликав владу країни «подолати психологічний бар'єр, оскільки ніхто не говорить про продаж або передачу у власність газотранспортної системи». Пан Болкісєв нагадав, що магістральні газопроводи «не виділені, а інтегровані у внутрішню систему розподільних мереж» країни. І в договорах про консорціум повинне бути прописане гарантоване забезпечення балансу газу в Україні. Якщо в результаті переговорів Україна «отримає наповнення газотранспортної системи (російським газом.– ред.) і збільшення транзитних потужностей, це тільки плюс».

Проте натомість Олександр Болкісєв вимагає виключити Rosukrenergo (RUE) з схеми постачань газу на Україну і передати всі його функції КУГТС. Нагадаємо, що RUE було привернуте до постачань після того, як «Газпром» і «Нафтогаз» зайшли в безвихідь в переговорах про схему постачань газу в 2006 році. «Я не бачу причин залучення посередника, якщо буде вирішено питання з консорціумом», - вважає глава НАК.

Відзначимо, що «Газпром» досі не викупив свою частку RUE у дочірнього Газпромбанка (рада директорів монополії ухвалила рішення про це півроку назад). У «Газпромі» вчора не стали коментувати пропозицію виключити RUE з схеми постачань газу на Україну. Джерело в монополії пояснило мовчання: «Поки неясно, що саме запропонує українська сторона».

Співбесідник вважає, що усунення RUE від постачань на Україну можливе, але компанія все одно залишиться оператором транзиту туркменського газу по території Казахстану і Узбекистану.

Глава НАК повідомив, що сторони договорились до 17 липня провести робочу зустріч фахівців «Нафтогаза» і «Газпрому» для «вирішення проблемних питань».

В п'ятницю голова правління «Нафтогаз України» Болкісєв заявив, що підвищення цін на природний газ для населення до кінця року не буде. Про це повідомляє УНІАН .

«Я прихильник того, щоб ми не підвищували ціни на газ для населення і теплокоммуненерого до кінця року», - сказав Болкісєв.

При цьому він відзначив, що після чергового підвищення цін на газ для населення (з 1 липня) необхідний адаптаційний період. «До кінця року підвищувати ціни не будемо», - додав Болкісєв.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.