Чи поважають українці самі себе?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.05.2008 13:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5063

А поки цього не буде, - інші країни ставитимуться до нас, як до дівки легкої поведінки. І, навіть, гірше.

“Якби російський високопосадовець приїхав до Великої Британії з заявами про необхідність перегляду, приміром, статусу міста Манчестер, який за історичними даними "від царя Гороха" входив колись у склад російської імперії, - очевидно, що Велика Британія зреагувала би на це однозначно – цей високопосадовець у ту саму мить був би оголошений персоною нон-грата. Так реагує цивілізований світ на подібні провокації”.

Про це сказав народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна Самооборона” Юрій Костенко, коментуючи заяви мера Москви Лужкова про необхідність перегляду статусу міста Севастополя та повернення його у склад Росії.

Народний депутат нагадав, що, “коли Україна в 1994 році віддавала ядерну зброю, Росія підписувалася під угодою про зобов’язання бути гарантом територіальної цілісності, недоторканості й суверенітету нашої держави. Чомусь цей документ сьогодні не береться до уваги російськими політиками, які зазіхають на непорушність наших кордонів”.

Костенко наголосив, що “поки українці не навчаться себе поважати й відстоювати свої національні інтереси на своїй території, до тих пір інші країни будуть відноситися до нас, як до дівчини легкої поведінки, дозволяючи собі різні провокативні заяви та дії в наш бік”.

«Заяви московського мера я б характеризував в контексті перспектив приєднання України до Плану дій щодо членства НАТО, зокрема, в контексті грудневого засідання Міністрів закордонних справ країн-членів НАТО», - заявив народний депутат Тарас Стецьків.

Депутат зазначив, що «той факт, що вище керівництво РФ не спростовує подібні заяви, говорить про те, що це скоординована позиція».

«Озвучене Лужковим, очевидно, у багатьох російських високопосадовців на умі. Якщо б це було не так, то МЗС РФ чи навіть Президент Росії мав би спростувати ці провокації, чітко сказати, що така точка зору не є позицією РФ, - зазначив Стецьків, - Однак цього не відбувається».

Стецьків переконаний, що подібні заяви «тільки прискорюють прийняття рішення про приєднання України до НАТО».

«З іншого боку, - підкреслив він, - такі заяви дискредитують Росію на найвищому рівні. Для Європи - це сигнал до якнайшвидшого прийняття України у систему колективної безпеки».

Передусім, слід нагадати, що пан Лужков не уповноважений робити заяви від імені російської держави, хоча не вперше він користується подібними прийомами задля вчинення провокацій. Інша справа – як на ці заяви відреагує офіційна російська влада – чи то президент, чи то прем’єр, чи, врешті-решт, посол Росії. Саме ця реакція має визначати ставлення офіційної російської влади до озвучених Лужковим заяв, - заявив голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Борис Тарасюк, коментуючи заяви мера Москви.

«Стосовно ж міста Севастополь пан Лужков говорить неправду, - наголосив голова парламентського Комітету, - Він договорився до того, що це питання повинно бути передане у міжнародний суд. В якому міжнародному суді вони збираються оскаржувати, якщо Росія не визнає юрисдикції міжнародного суду ООН? А іншого – немає. По-друге, існує один-єдиний міжнародний документ, який однозначно поставив крапку в питанні Севастополя. Це - рішення Ради Безпеки ООН, яка 20 липня 1993 року консенсусом прийняла рішення про те, що зазіхання на статус Севастополя суперечить двостороннім угодам між Україною і Росією , а також – принципам і цілям Статуту ООН. І що рішення Верховного Совєта РСФСР, фактично, не є чинними і не має ніякої юридичної сили. Тому пан Лужков стукає у відчинені двері. Адже міжнародна спільнота уже давно визначилися зі статусом Севастополя. І іншої позиції не буде. Потрібно припиняти ці провокації, тому що крім збурення громадськості вони ні до чого не призводять».

Коментуючи заяви Лужкова про те, що Росії «потрібно виходити з договору про дружбу", Тарасюк нагадав, що «договір було підписано з положенням про те, що він діє 10 років. Якщо жодна із сторін не заявить про свій вихід з Договору, то він пролонговується на наступні 5 років».

«Я не знаю, що дасть односторонній Росії вихід з Договору. Договір – рамковий, у ньому виписані зобов’язання сторін, він відповідає міжнародному праву і будь-який односторонній вихід з нього мало що створить міжнародно-правовий вакуум у взаєминах між Україною та Росією, він дасть однозначний сигнал міжнародній спільноті про те, що Росія порушує міжнародне право, міжнародні домовленості», - наголосив Борис Тарасюк.

Замість післямови. Провокації у Севастополі тривають вже не один і не два роки. Влада кволо на на них реагує. Але, справа навіть не у владі. Погодьтеся, ніякий лужков не ризикнув казати щось подібне, аби знав, що громадяни міста замість аплодисментів привітають його спіч тухлими овочами і яйцями.

Проте, для цього громадянам треба мати власну гідність. Щонайменше.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.