Уряд зупинив ще одну аферу? Сліди ведуть до Януковича і на Банкову

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.05.2008 17:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5067

Спеціальний дозвіл на користування надрами, виданий компанії “Венко Прикерченська Лтд.”, скасовано.

Про це сьогодні на прес-конференції повідомила Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко.

Вона звернула увагу на той факт, що Прикерченську ділянку української частини Чорноморського шельфу площею майже 13 тис. кв. км попередній уряд практично віддав в одні руки.

“Ніде в світі не віддаються такі частини шельфів в одні руки”, - заявила Прем’єр-міністр України. За її словами, наприклад, в США в одні руки видається ліцензія всього на 80-100 кв. км. “В інших країнах шельфи ділять на сантиметри, а ліцензії на вагу золота, видаються під унікальні державні вимоги”.

Прем’єр-міністр України також зазначила, що потенційні запаси газу на українській ділянці Чорноморського шельфу становлять близько 1,5 трлн. куб. м газу і це 30% всіх енергетичних запасів України або приблизно 450 млрд. дол.

“Я би сказала, що це найбільший скарб України для забезпечення енергетичного балансу України для нашої енергетичної і політичної незалежності”, - додала Юлія Тимошенко.

Окрім того, Юлія Тимошенко повідомила, що попередній Уряд провів конкурс із суттєвими порушеннями законодавства: “це практично був “міжсобойчик”, який дав можливість найбільшу ділянку газоносних родовищ віддати без будь-яких умов і на незаконній основі”. За її словами, шельф, який коштує сотні мільярдів доларів, було віддано компанії з установчим фондом 12 тис. доларів.

Юлія Тимошенко заявила, що володіє інформацією про те, що зараз компанія “Венко Прикерченська Лтд” веде переговори про перепродаж шельфів. “Тобто йдеться про те, що нашу державу масштабно і неприкрито просто пограбували”, - підкреслила Прем’єр-міністр України.

Прем’єр-міністр України Тимошенко не виключає, що Президент України Ющенко мав неповну інформацію про умови передачі прав на розробку шельфу Чорного моря.

“Мені дуже сумно, що Президент, власне кажучи, і підтримував цю акцію - шельфи віддані з його повного відома, тому я не знаю, чесно кажучи, як він буде на це реагувати. Можливо, до нього справжню інформацію, як розпорядилися шельфами, не донесли і, можливо, він ще до кінця не знає, як у світі це відбувається”, - сказала Тимошенко.

Водночас прем’єр висловила переконання, що перед прийняттям рішення про підписання угоди щодо передачі прав на розробку шельфу Чорного моря глава держави повинен був “вивчити світовий досвід і не здавати національні інтереси України”.

Тимошенко нагадала, що підписання угоди відбувалось за присутності Президента України Ющенка. “Він особисто був присутній при підписанні й особисто був ініціатором таких речей. Усе, що відбувалось, безмовно, відбувалось за дорученням Президента і всупереч інтересам України. Я вважаю, що рано чи пізно, але оцінку цім діям обов’язково мусить дати громадянське суспільство. Я не єдина громадянка Україна. Є багато людей, які готові захистити Україну. І тому речі потрібно називати своїми іменами. Якщо мова йде про майбутнє і стратегію України, про її політичну і енергетичну незалежність, і якщо чиновники високопосадового рівня можуть так нехтувати українськими інтересами – це питання для парламенту і РНБО”, - вважає вона.

Прем’єр також не виключає можливості виникнення тиску щодо виконання урядового рішення. “У освоєнні шельфів Чорного та Азовського морів ми мусимо правильно захистити національні інтереси України. Я знаю, що буде колосальний опір рішенню уряду про скасування ліцензії. Я знаю, що тепер в Україну вчепляться мертвою хваткою, щоб не дати можливості повернути це Україні. І знаю, що ми як урядова команда будемо захищати всіма можливими способами Україну і її національні інтереси”, - наголосила вона.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.