Президент Ющенко - за конструктивну роботу парламенської більшості. А хто проти?

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.05.2008 13:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5073

Президент України Віктор Ющенко закликає парламентську більшість до конструктивної роботи, спрямованої на реалізацію національних інтересів - а не на виконання політичних авантюр.

У своїй сьогоднішній заяві Ющенко нагадав членам парламентської більшості про відповідальність, яку вони несуть перед виборцями за забезпечення стабільної роботи головного законодавчого органу країни - а відтак і за спокій в державі. Президент особливо підкреслив, що виступає категорично проти переформатування коаліції чи проведення дострокових парламентських виборів.

«Я закликаю уряд і коаліційну більшість в парламенті повернутися до демократичної роботи... Не йти популістськими кроками», - наголосив Президент.

«В руках цих політичних сил є всі можливості нормалізувати роботу парламенту, зайнятися практичною роботою, відповідати ефективними діями на кризові явища, які є в сільському господарстві, комунальному, газовому, енергетичному секторах», - також сказав він, наголосивши - йдеться про «прикладну роботу в інтересах нації».

«Я хотів би чітко заявити: ніякі авантюри про переформатування коаліції не пройдуть. Ніякі заходи відносно проведення дострокових парламентських виборів я не сприймаю. Категорично не сприймаю - і буду все робити для того, щоб чинний парламент, більшість несли відповідальність за зобов'язання, взяті перед виборцями», - наголосив Ющенко.

Коментуючи сьогоднішню ситуацію у ВР, Президент сказав: «Мене дивує сьогодні, що вперше в нашій історії ми маємо безпрецедентний випадок, коли коаліційна більшість, яка несе відповідальність за роботу українського парламенту, приступила до його блокування». У цьому контексті він нагадав, що порядок денний роботи Верховної Ради формується, як правило, саме її більшістю - відтак у її членів немає жодних перешкод для розгляду тих питань, що їх найбільш цікавлять. Вчора на засіданні Погоджувальної ради всі політичні сили ВР дійшли згоди, що сьогодні Президент виступає з посланням до ВР щодо основ національної стратегії 2008 року, а далі депутати працюють над пакетом соціальних законопроектів, зазначив Ющенко.

«Жодна ініціатива, яка виходила з парламентської урядової коаліції, не була відкинута. Всі питання порядку денного були враховані. Я мав чітке відчуття, що сьогодні у мене буде можливість виконати свій конституційний обов'язок і виступити перед нацією з щорічним посланням - цього не відбулося», - сказав Ющенко.

Очевидно, констатував він, за сьогоднішніми подіями у ВР стоять інші цілі - і це не питання антиінфляційних заходів. «Та сила, яка не виступає за політичну стабілізацію в українському парламенті - це сила, яка виступає проти національних інтересів», - переконаний Глава держави, адже сьогодні дестабілізація роботи ВР є «найбільшим ударом», який можна завдати політичному, економічному та соціальному розвитку країни.

Президент також висловив стурбованість тим «великим ажіотажем», який наразі у чинній владі викликають питання виборів, змін до Конституції тощо. Щодо конституційного процесу Ющенко ще раз наголосив: головним майданчиком, де мають розроблятися зміни до Основного закону, є Національна конституційна рада. Водночас він вкотре підкреслив, що не бачить конституційного процесу поза парламентом - саме він має розглядати підготований Нацрадою законопроект, який внесе Президент. Найважливішим у конституційному процесі є схвалення нового проекту Конституції на Всеукраїнському референдумі, також нагадав Президент. Зміни до Конституції не можуть бути написані «під персональне замовлення», як це вже сталося в 2004 році, підкреслив Ющенко.

Говорячи про нагальну потребу зайнятися реалізацією дійсно чітких та ефективних антиінфляційних заходів, Президент наголосив: найбільш відповідально та дієво це можна зробити через термінове внесення змін і доповнень до національного бюджету. «На жаль, ми на початку року прийняли рішення про терміновий перегляд бюджету-2008 і до сьогоднішнього дня мало що в цьому зробили. Очевидно, в цьому мало хто бачить з відповідальних урядовців пріоритет або серйозну відповідь на ті виклики, які існують в національній економіці», - сказав Ющенко.

Серед інших актуальних нині для українського суспільства питань Глава держави назвав необхідність ефективно підійти до роботи аграрного сектору, ситуації в НАК «Нафтогаз України» тощо. «Переконаний, ми повинні терміново сформулювати стратегію 2008 року»,- сказав В. Ющенко. Глава держави висловив впевненість: незалежно від політичних симпатій, приналежності до більшості чи меншості у ВР, влада повинна консолідуватися навколо національних інтересів.

Замість післямови. Золоті слова Вікторе Андрійовичу! А хто ж проти? От із цим, ми виборці, наполегливо просимо вас розібратися.

Розібратися, хто саме із будинку, де Ваш робочий кабінет, одразу ж після виборів розпочав ревізію нашого волевиявлення, із чорного ходу, інтригами, протягуючи ширку? Не знаєте? А вся Україна - знає. Якщо попоросите - назвемо поіменно.

Хто систематично порушує Ваші Укази та Положення "Про Секретаріат Президента України"? Ви також не в курсі? Попросите - назвемо поїменно. Бо цих порушників, здається не знаєте тільки Ви.

І таких питань, пане Президенте Ющенко, у нас, тих, хто через Майдан віддав Вам булаву влади - безліч.

Проте, наразі нам цікаво лише одне: невже один клерк чи купка клерків, яких ніхто не обирав правити державою, здатні перекреслити те, перед чим вклонився увесь світ? Перекреслити, Вікторе Андрійовичу, Вашими руками.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.