Парламент заболоковано. Президент Ющенко намагається розблокувати

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.05.2008 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5082

Глава держави зустрівся із лідерами парламентських фракцій в розширеному колі. Президет не змінив своєї думки про природу кризи. Він вчергове закликав парламентарів думати про державу, а не про себе.

Задля розблокування роботи парламенту та пошуку шляхів виходу з політичної кризи Президент України Віктор Ющенко провів зустріч з Головою Верховної Ради України Арсенієм Яценюком, Прем'єр-міністром та лідерами парламентських фракцій, а саме: від блоку «Наша Україна - Народна самооборона» В'ячеслав Кириленко, блоку Юлії Тимошенко - Іван Кириленко, від Партії Регіонів - Олександр Єфремов, від Комуністичної партії - Петро Симоненко, і лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин. Також присутні секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова та від Секретаріату Президента - глава Віктор Балога і його заступник - представник Президента у Верховній Раді Оксана Слюсаренко.

Прем'єр-міністра Юлію Тимошенко на зустріч до Президента запросив Голова Верховної Ради.

На початку розмови Глава держави заявив, що «парламент не може бути заручником політичних інтриг».

«Натомість парламентська більшість, яка сформувала уряд, сама із себе скидає повноваження. Відтак страждає не ВР, а страждає народ України, оскільки коаліція не може знайти спільної мови навколо національних пріоритетів», - сказав Глава держави.

Він закликав до пошуку таких відповідей, які б гарантували, що «політичні фантазії» не блокували роботу будь-якої із державних інституцій.

«Це злочин, і такий злочин у нас виник», - резюмував Глава держави. Він також закликав фракції більшості до поваги позицій коаліційної угоди та до її виконання.

Під час зустрічі голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запевнив, що порядок денний формується на підставі рішення коаліції фракцій. Окрім того, внесені економічні законопроекти негайно ставляться до розгляду. Зокрема, на поточному тижні було передбачено розглянути 34 урядових законопроекти у першому і другому читанні.

«Сьогодні парламент спрямований тільки на одне - максимально допомогти Уряду у виконанні його функцій», - сказав він, додавши, що вівторок і середа поточного тижня мали бути присвячені виключно урядовим законопроектам економічного характеру.

Події, які відбулися у парламенті у вівторок, Арсеній Яценюк пояснив інституційним конфліктом.

«Мова не йде про конфлікт законотворчості в стінах парламенту. Це не має нічого спільного з проходженням законопроектів у парламенті. Мова йде про виключно інституційний конфлікт, який відобразився в стінах українського парламенту», - вважає Арсеній Яценюк.

Під час зустрічі Президент окремо торкнувся ситуації, що склалася навколо Фонду держмайна. Глава держави ще раз наголосив, що повноваження щодо перегляду керівництва ФДМ є «виключною компетенцією» українського парламенту. «Ніякого іншого варіанту, окрім парламентського у вирішенні кадрової проблеми ФДМ не буде», - підкреслив він.

Глава держави також висловив переконання, що це питання повинно вирішуватися в рамках домовленостей коаліції. «В рамках коаліційної угоди повинні вирішуватися всі кадрові рішення, які досі не вирішені», - сказав він.

«Тому я просив би заспокоїтися всіх, хто живе авантюрними методами зміни керівництва ФДМ. Давайте не будемо жартувати з колосальними національними активами, які через нелегітимний ФДМ, очевидно, хтось ставить за мету просто демпінгувати і роздарити... Цього не буде», - наголосив Ющенко. Президент також відзначив: він виступає за те, щоб парламент чітко висловився щодо Державної програми приватизації.

«Я переконаний, парламент через розгляд бюджету країни, паралельно антиінфляційних заходів, долі НАК «Нафтогаз України» і забезпечення його фінансового балансу, міг би набагато сильніше долучитися до стабілізації економічного життя (особливо в таких секторах як нафтогазовий), до реальної боротьби з інфляцією», - відзначив Глава держави.

Верховній Раді Глава держави рекомендував повернутися до затвердженого порядку денного роботи. «Є політична воля - ми цей порядок денний пройдемо. Шукати способи блокування парламенту далі, я вважаю, що це є не національна політика», - сказав Ющенко. - «...Прошу парламент не звертати уваги на авантюри, дрібниці і нормально працювати».

Президент закликав присутніх відмовитися від політиканства, прибрати емоції та «повернутися до конструктивної роботи».

«Я звертаюся до всіх - володійте таким національним інтересом, який би не дозволяв маніпулювати парламентом, як і будь-яким іншим інститутом держави. Думайте про країну, націю, а не про себе», - сказав Президент.

Замість післямови. На жаль, нам не відомо, наскільки критично ставиться Президент до системних порушень чинного законодавства клерками його апарату та їхнього інтриганства. Від проштовхування ширки до спроб улаштувати "Цушко-2".

Чи він не вважає ці дії - спробою маніпулювання ним, Президентом?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.