Ізраїль затято бомбить Ліван: десятки загиблих, сотні поранених

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 15.07.2006 13:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=511

За 2 останні доби від нальотів ізраїльської авіації загинули більше 60 ліванців і понад 165 отримали поранення, повідомляє радіо "Голос Лівану".

Інтенсивне бомбардування прикордонних населених пунктів Лівану продовжується. У країні спостерігаються повсюдні перебої з електрикою через удару, нанесеного ВВС Ізраїлю по електростанції в селі Джійя на південь від Бейрута, не працює мобільний зв'язок в деяких районах Гірського Лівану і долини Бека, повідомляє ICTV.

У свою чергу бойовики з руху "Хезболла" продовжують інтенсивний ракетний обстріл Ізраїлю третю доба поспіль. Напередодні жертвами "Катюш" стали 2 ізраїльтян, понад 100 отримали поранення або опинилися в стані психологічного шоку. Місто Кирьят-Шмона наполовину спустіле через тривалий обстріл. Мешканців півночі Ізраїлю закликають сховатися в бомбосховищах. По ізраїльському місту Цфат за останні декілька годинників було випущено більше 35 снарядів. При попаданні ракети в житловий будинок в місті близько 12 чоловік отримали поранення, повідомляє місцеве телебачення. Потерпілі є і в інших населених пунктах півночі Ізраїлю, включаючи місто Нахарію.

Ізраїльські ВВС нанесли нові ракетні удари по південному передмістю Бейрута, де розташовані опорні пункти радикального руху "Хезболла". За словами очевидців, дві ракети потрапили в штаб-квартиру руху "Хезболла". Про можливі втрати поки не повідомляється. Нагадаємо, в п'ятницю авіація Ізраїлю вже бомбила передмістя Бейрута, де розташований аеропорт. Був зруйнований міст і підпалені склади пального на електростанції Джійя. Ліванська армія відкрила у відповідь зенітний вогонь по ізраїльських вертольотам і літакам.

Ізраїльський прем'єр Ехуд Ольмерт в телефонній розмові з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном оголосив про намір Ізраїлю продовжувати бойові операції в Лівані аж до повного роззброєння угрупування "Хезболла". В цей же час чинити тиск на Ізраїль з тим, щоб Тель-Авів припинив військову операцію на території Ліван, пообіцяв Президент США Джордж Буш.

Тим часом своїх громадян з Лівану почала евакуювати Греція. МЗС країни направив літак до Дамаску, щоб забрати грецьких громадян, що працюють в Лівані, - всього біля 50 чоловік. У разі потреби Афіни готові сприяти в евакуації громадян інших європейських країн з Лівану.

Протягом останніх двох діб Ліван покинули також більше 500 підданих Кувейту, що проводили літні відпустки на ліванському побережжі Середземного моря. Напередодні в результаті ізраїльських авіаударів по південноліванському місту Тир загинули 2 кувейтців.

Тим часом в столиці Йорданії Аммані відбувається багатотисячний мітинг протесту проти ізраїльської військової операції на півдні Лівану і в секторі Газа. Демонстранти палять американські і ізраїльські прапори і викрикують гасла на осуд ізраїльської агресії проти Лівану і Палестини і підтримку, що надає Ізраїлю США.

Терористична організація "Гізбалла" оголосила війну Ізраїлю

Відтак, вже можна стверджувати, що дипломатично розвязати конфлікт поки не вдалося. Рада Безпеки ООН так і не ухвалила резолюцію, а добровільно Ізраїль й "Гізбалла" не бажають йти не компроміс. На Близькому сході війна триває на землі, у повітрі та в морі, повідомляє ICTV.

Ізраїль не припиняє бомбардувати Ліван. Авіація атакувала міжнародний аеропорт Бейрута і міста на півдні країни. В нічних нальотах загинуло четверо ліванців. Тим часом війну Тель-Авіву оголосила не держава Ліван, а екстремістське угруповання "Гізболла", воно контролює південь країни, що межує з Ізраїлем. Бойовики цієї організації і спричинили нинішню кризу, захопивши у полон двох ізраїльських солдатів.

Шейх Хассан Насралла, лідер угруповання "Гізболла": "Ми хочемо відкритої війни і готові до неї. Воюватимемо на всіх фронтах – до Хайфи, і за Хайфою. Ви не контролюєте ситуації.”

Телевізійним зверненням шейх Насралла підтвердив, що не загинув після бомбардування офісу "Гізбола". Збройний спротив Ізраїлю здійснює переважно це екстремістське угруповання. За добу бойовики випустили по території Ізраїлю понад 100 ракет, а також здобули першу перемогу на морі – спрямували на ізраїльський військовий корабель начинений вибухівкою безпілотний літак, судно серйозно пошкоджене, четверо моряків зникли безвісти.

"Гізболла" висуває свої вимоги щодо завершення війни і звільнення ізраїльських заручників – Тель-Авів має відпустити всіх арабських в’язнів, більшість із яких засуджено за тероризм. Ізраїль вимагає без попередніх умов звільнити бранців, припинити обстріли і роззброїти "Гізболла".

Марк Регев, речник міністерства закордонних справ Ізраїлю, Палестина: “Ми б хотіли, щоб криза завершилася втіленням у життя резолюції Ради Безпеки про роззброєння "Гізболла". Якщо це станеться, це добра звістка і для Ізраїлю, і для Лівану, і для кожного, хто прагне миру на Близькому сході.”

Тим часом Ізраїль не припиняє війни на іншому фронті – у секторі Газа. Вночі обстріляли міністерство економіки та стратегічний міст. Так Тель-Авів тисне на бойовиків ХАМАСу, щоб ті відпустили ізраїльського заручника.

Нагадаємо, що конфлікт між Ізраїлем і Ліваном тягнеться майже 25 років. У 1982 р. Ізраїль увійшов на територію Лівану і окупував південь країни, звідки вивів війська через 18 років.

ООН визнала виведення військ повним, але Ліван наполягає на передачі йому клаптика землі на північному сході Ізраїлю. ООН і Ізраїль вказують, що ця територія, окупована Ізраїлем, належала Сирії.

Проте "Хезболла" використовує територіальну суперечку для обстрілу Ізраїлю. Ізраїль і США звинувачують в ескалації Сирію й Іран, основних союзників і спонсорів "Хезболли". Дамаск і Тегеран заперечують звинувачення, і покладають провину на Ізраїль.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.