Катерина Ющенко - громадянка України. Майже рік

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 23.05.2008 15:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5142

Катериною Ющенко було виконано всі норми українського законодавства. Сьогодні вона є громадянкою лише України і має український паспорт. Всі інші заяви по цьому питанню ми розглядаємо як наклеп

Про це заявила прес-служба дружини Президента.

Так, у прес-службі зазначають, що Катерина Ющенко 21 березня 2005 року отримала тимчасове посвідчення громадянина України. На вимогу Закону України «Про громадянство України», у визначені терміни вона звернулася до відповідних органів України із заявою, в якій інформувала про виконання всіх вимог чинного українського законодавства. До цієї заяви додавались: відповідь Посольства США, легалізована департаментом консульської служби МЗС України (номер легалізації – 572/0835), про підтвердження отримання клопотання про припинення громадянства США, а також декларація, відповідно до форми 4Б, затвердженої МВС України, №716 за підписом Катерини Ющенко про відмову від іноземного громадянства.

Крім того, зазначають у прес-службі, відповідно до розділу 349(а) Закону США «Про імміграцію та натуралізацію», була проведена процедура позбавлення пані Катерини Ющенко громадянства США на підставі заяви та складення присяги на вірність іншій державі.

При цьому прес-служба наводить переклад листа посольства США в Україні, яким посольство підтверджує, що 30 серпня 2007 року Катерина Ющенко відмовилась від американського громадянства. «Паспорт громадянина США, виданий на ім’я Катерини Ющенко, був вилучений того ж дня. Відмова від громадянства є безвідкличною та вступає в силу з моменту виголошення відмови», - повідомляє Генеральний консул США Лендон Рей Тейлор.

У прес-службі також зазначають, що оскільки до 2005 року Катерина Ющенко дійсно була громадянкою Америки, то діти, за принципом походження (коли один з батьків – громадянин іншої держави), могли знаходитися під захистом законодавства держави, громадянином якої є один з їхніх батьків. «На сьогодні обоє батьків є громадянами України, тому всі діти мають проїзні документи України і користуються виключно ними, зазначають у прес-службі», - йдеться у заяві.

«Пані Катерина закликає й інших осіб, які мали громадянство інших країн, або подвійне громадянство, і повинні були відмовитися від нього, так само як і вона, публічно, надати інформацію до ЗМІ і таким чином підтвердити свою відданість Україні», - йдеться у повідомленні прес-служби.

Нагадаємо, в інтерв’ю «Українській правді» народний депутат від НУНС Давид Жванія заявив, що дружина Президента Віктора Ющенка Катерина Ющенко-Чумаченко, отримавши громадянство України, паралельно зберегла статус американської підданої.

Разом із тим, за словами Жванії, він декілька років не підтримував близьких стосункуів із родиною Ющенків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.