Сталінград для Тимошенко. Столичні вибори дають “врожай” кримінальних справ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.05.2008 17:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5153

Спостерігачі від Блоку Юлії Тимошенко зафіксували значну кількість порушень на виборах мера Києва та Київської міської ради. Вже порушено низку кримінальних справ.

Зокрема, під час голосування на низці виборчих дільниць (№113 – Деснянський район, №130/7 – Подільський район, №113 – Шевченківський район) були зафіксовані спроби виносу чистих бланків бюлетенів з виборчих дільниць. Інформація передана в правоохоронні органи, якими встановлююся мотиви правопорушення.

Близько 12 годин дня на дільниці №40 (Деснянський район, вул. Драйзера, 40-б) при спробі виносу чистого бюлетеню затримано молодого громадянина Федюшкіна В.І. Мотиви виносу бюлетеня Федюшкін не вказав. З’ясовано, що його мати є спостерігачем від Блоку Черновецького. Факт порушення задокументовано співробітниками міліції.

Депутат Деснянської райради від Блоку Леоніда Черновецького, Грушко Віктор Валентинович, на власному автомобілі (Мазда-3) в першій половині дня підвозив до виборчих дільниць виборців похилого віку. Після голосування надавав їм матеріальну допомогу у вигляді грошей. Після попередження спостерігачами від БЮТ щодо підкупу виборців, В. Грушко зник з місця порушення.

На дільниці у Шевченківському районі (вул. Чорновола, 24) двоє невідомих намагались вкинути у виборчу урну по пачці бюлетенів. Спостерігачами від БЮТ спробу попереджено, обставини з’ясовуються.

Крім того, на дільниці № 171 (Шевченківський район) запротокольовано два факти реалізації технології підкупу виборців, коли в якості доказу пред’являлися фотозображення відмітки в бюлетені для голосування.

На дільниці № 159 (вул. Баумана,8, Шевченківський район) зафіксовано факт створення умов для фальсифікації результатів голосування. Про це свідчить те, що до квартир будинків по вул.Баумана, № 34-а та 34-б, надходили запрошення для участі в голосуванні як для реально існуючих мешканців конкретних квартир, так і для неіснуючих нібито мешканців цих же квартир (з прізвищами реальних мешканців але з надуманими іменами).

Також мають місце численні факти надходження на мобільні телефони виборців СМС-повідомлень з пропозицією голосувати за Партію регіонів (надходили у заборонений для агітації час – 24 травня о 18.00 та 25 травня о 12.00, без відображення оператора), і містили текст: «Не забудь проголосовать за своих: Регионы-Киев».

Крім того, в день виборів практично біля усіх виборчих дільниць м. Києва перебувають молоді люди - представники благодійного фонду «Захист вибору» (голова правління - пан О.В. Голован) та громадської організації «Асоціація студентів політологів України», які вдають, що проводять соціологічні опитування. При цьому до них вибірково підходять люди, яким вони перед заходом на виборчу дільницю видають квадратний аркуш-опитувальник, розміром біля 13 сантиметрів з різнокольоровими трикутниками (зелений, білий, червоний, жовтий) та безглуздими, з точки зору соціології, питаннями.

Проголосувавши, виборці, які отримали ці опитувальники, знову ж підходять до осіб, що видали їм ці квадратики-опитувальники та повертають їх, відірвавши для себе по лінії спеціального зрізу його частину - зелений трикутник. З’ясовано, що цей благодійний фонд є фактичним прикриттям «каруселі», організованої Блоком Литвина, а аркуші-опитувальники накладаються в кабіні для голосування на виборчий бюлетень біля відмітки про голосування за кандидата від Блоку Литвина Пилипишина та Блок Литвина і фотографуються на камеру мобільного телефону. В подальшому фото показується так званому десятнику, який, впевнившись у «правильному» виборі, гарантує через декілька годин в обумовленому місці видати гроші. Гроші (50 доларів США, або ж 270 гривень) видаються по пред’явленню виборцем вищезазначеного зеленого трикутника. Встановлено, що одним із місць отримання грошей визначено Майдан Незалежності. Процес «опитування» контролюється з боку молодиків атлетичної статури.

Як заявив народний депутат від БЮТ, заступник керівника міського виборчого штабу Блоку Юлії Тимошенко Андрій Кожем’якін, за частиною із зафіксованих БЮТ випадків фальсифікації правоохоронцями вже на цей момент порушено кримінальні справи. Правоохоронні органами вивчають питання щодо порушення кримінальних справ із решти зафіксованих Блоком випадків.

Водночас, на низці виборчих дільниць м.Києва мали місце факти затримання виборців, які нібито від імені БЮТ намагались організувати підкуп виборців з метою дискредитації нашого Блоку. Певні особи просили молодих людей (переважно студентів) записатись до груп підтримки БЮТ і згодом проголосувати за блок на виборах за винагороду.

БЮТ уповноважений заявити: Блок Юлії Тимошенко ніколи не займався і не буде займатись подібного роду протиправними діями. Це скоріше схоже на дії тих політичних сил, які набили руку у підкупі виборців гречкою (салом, простроченою олією тощо), а нині вдаються до прямого підкупу киян. Вважаємо, що це почерк саме таких сил, які нездатні нічого протиставити нашому Блоку.

Блок Юлії Тимошенко застерігає і просить виборців: не піддавайтесь на злочинні провокативні дії, що тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Причому можуть постраждати саме виконавці, а не організатори злочинних афер.

БЮТ наполегливо закликає киян за умови таких пропозицій негайно звертатися до працівників міліції на дільницях або за місцем проживання, а при відсутності належної реакції з боку правоохоронців, телефонувати до виборчих штабів або в районні партійні осередки БЮТ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.