КВУ підтвердив факти порушень законодавства про вибори

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.05.2008 18:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=5154

Основними проблемами, що затьмарюють перебіг дострокових виборів в Києві є реалізація технологій, які можна потрактувати як “підкуп виборців” під виглядом псевдосоціологічних опитувань.

Про це заявив КВУ.

Спостерігач КВУ став свідком, як на дільниці 40/1 (студмістечко на вул.. Ломоносова) виборець фотографував свій бюлетень за допомогою мобільного телефону. КВУ констатує, що зусиллями спостерігачів та довірених осіб кандидатів у більшості випадків дані технології вдалося нейтралізувати.

КВУ звертається до правоохоронних провести ретельне розслідування по зафіксованих фактах і покарати не лише виконавців, а й організаторів злочинних схем.

Іншою проблемою стало виготовлення Територіальною виборчою комісію бланків протоколів для повторного підрахунку голосів з відсутністю в цих бланках прізвища Віталія Кличка.

Як показує практика, ці бланки застосовуються лише у виняткових випадках, коли є значні проблеми на дільницях під час голосування або підрахунку голосів. Однак, занепокоєння викликає той факт, що ці бланки протоколів були роздані на дільниці, хоч мають знаходитися в приміщенні районних територіальних комісій. КВУ вітає той факт, що дані негаразди були виявлені на етапі голосування і до початку підрахунку голосів мають бути виправленими. Однак, правоохоронні органи мають провести розслідування з метою виявлення причин неточностей в бланку: це була халатність посадових осіб чи умисна фальсифікація виборчої документації.

Також КВУ занепокоєний тим, що вчасно не оголошується явка виборців на дільницях. Технологічно зібрати цю інформацію не складно, тому КВУ вбачає в цьому штучне затягування процесу.

Оскільки проблеми з підкупом голосів та неточності в бланках протоколів були виявлені та нейтралізовані ще на початку голосування, то зараз зарано говорити про суттєвий їх вплив на результати голосування, однак це внесло зайву нервозність у виборчий процес.

25 травня 2008 року розпочалось голосування на позачергових виборах міського голови міста Києва та Київської міської ради. На цих виборах працюють 10 мобільних груп Комітету виборців України, що відвідують виборчі дільниці у всіх районах міста.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.