БЮТ готовий скласти мандати. «Наша Україна» переходить в опозицію

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 18.07.2006 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=518

18 липня у Верховній Раді розпочалось ранкове засідання. Народні депутати - члени фракції Партії регіонів заблокували трибуну, президію, а також урядову та суддівську ложі Верховної Ради.Голова Верховної Ради України Олександр Мороз проінформував про припинення діяльності коаліції демократичних сил і також повторно оголосив про створення антикризової коаліції.

БЮТ ГОТОВИЙ СКЛАСТИ МАНДАТИ І ЗАКЛИКАЄ "НАШУ УКРАЇНУ" ЗРОБИТИ ТЕ САМЕ

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що члени її фракції готові скласти з себе депутатські повноваження для розпуску парламенту і закликає фракцію "Наша Україна" зробити те саме.

"Переворот в парламенті може зупинити президент, оголошуючи про розпуск Верховної Ради, або 150 народних депутатів, які можуть покласти свої мандати і таким чином це призведе до розпуску парламенту. Наша фракція готова до цього, і ми звертаємося до "Нашої України" зробити такий крок заради України і її майбутнього", - сказала Тимошенко з трибуни Верховної Ради у вівторок.

Вона назвала все, що відбувається у парламенті, переворотом, а створення антикризової коаліції нелегітимним з політичної, правової та моральної точок зору.

"Я хочу, щоб всі люди доброї волі, які мають інтелект, зрозуміли, що в парламенті відбувся політичний переворот, тому що дві політичні сили, які виступали проти олігархії, кланів, всією душею підтримали один клан і все, з чим 10 років боролась Україна", - сказала Тимошенко.

"Ця більшість політично нелегітимна і недоцільна. Вона не спирається на більшість народу. Коли дві ліві партії докорінно змінили свої переконання, не попередивши людей. Цей хаос не можна назвати коаліцією", - додала вона.

Тимошенко зазначила, що коаліція є морально нелегітимною, "бо моральним не може бути те, що утворилося на великій корупції, на продажності, якої не бачила навіть ця продажна Верховна Рада, на великих грошах і великій зраді".

Водночас спікер Олександр Мороз заявив, що складання депутатських мандатів не призведе до розпуску Верховної Ради.

"Замість тих 150 (депутатів) прийдуть нові 150 за рішенням ЦВК. Крім того, Верховна Рада має відпустити цих депутатів", - сказав він.

ТИМОШЕНКО МАЛА ПРОПОНУВАТИ СКЛАСТИ МАНДАТИ РАНІШЕ

Лідер фракції "Наша Україна" Роман Безсмертний вважає, що ідея БЮТ щодо складення депутатських повноважень 150-тьма депутатами не має механізмів практичного втілення.

"Ідея не нова, але вона не має технічної розв'язки", - сказав Безсмертний журналістам в кулуарах парламенту у вівторок.

Також він нагадав слова спікера Верховної Ради Олександра Мороза про те, що замість 150-ти депутатів, що відмовились від мандатів, згідно з рішенням ЦВК, прийдуть наступні сто п’ятдесят депутатів у передвиборчих списках.

"Те положення Конституції (про саморозпуск) діє у випадку формування Верховної Ради на початковому етапі. Таким чином воно не може бути технічно застосовано під час діяльності Верховної Ради", - зазначив він.

"НАША УКРАЇНА" ПЕРЕЙШЛА В ОПОЗИЦІЮ

Член "Нашої України" Анатолій Кінах заявив, що фракція "Наша Україна" переходить в опозицію. Про це він зазначив, виступаючи з трибуни Верховної Ради у вівторок.

"Ми вітаємо сьогоднішній крок оголошення антикризової коаліції чітко згідно вимог Конституції і регламенту. Виходячи з цього нормативного факту фракція "Нашої України" з сьогоднішнього дня знаходиться офіційно в меншості, тобто в опозиції", - наголосив він.

Він також зазначив, що потрібно врегулювати відносини коаліції з опозицією. "Опозиція повинна мати контрольні функції, влада повинна бути підконтрольна, в тому числі з боку суспільства".

"Позиція "Нашої України" буде жорстко спиратись на вимоги Конституції і регламенту, пріоритети українського народу. Ми будемо робити все, щоб Україна розвивалася як правова демократично держава з сучасною і конкурентноздатною ринковою економікою", - сказав він..

ЮЩЕНКА ЗВИНУВАТИЛИ В РОЗВАЛІ І ЗНОВУ ВИСУНУЛИ ЯНУКОВИЧА

Антикризова коаліція висунула на посаду прем`єра кандидатуру Віктора Януковича. Відповідне рішення ухвалено на загальних зборах коаліції у вівторок.

Перед цим про висунення Януковича з трибуни парламенту оголосив лідер комуністів Петро Симоненко.

До цього виступу коаліція вже мінімум тричі заявляла про таке висунення.

Симоненко також в ході виступу звинуватив президента Віктора Ющенка у спробах розвалити антикризову коаліцію.

За його словами, "Ющенко розвалив помаранчеву коаліцію, а зараз узявся за розвал антикризової коаліції".

Симоненко також заявив, що БЮТ і "Наша Україна" не поважають волю своїх виборців, оскільки не змогли сформувати більшість і не змогли управляти країною.

"Три місяці вони козу водили, не могли поділити портфелі, а тепер вони не дають представникам інших виборців сформувати іншу коаліцію", - сказав лідер КПУ.

Він запропонував БЮТ і "Наша Україна" скласти мандати і дати можливість працювати іншим.

За матеріалами "Української правди"


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.